Ο εργασιακός «μεσαίωνας» συνεχίζεται για δεκάδες εργαζόμενους σε εταιρίες και σε καταστήματα της Πάτρας, με άλλους εργοδότες να μην έχουν χρήματα να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους και άλλους να εκμεταλλεύονται την ανεργία και την δυσμενή κατάσταση που υπάρχει στην αγορά.

Οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν μία εργασία σε μορφή πλήρους απασχόλησης σπανίζουν, αφού οι περισσότεροι από τους εργοδότες έχουν καταφύγει στην λύση του part time, βάζοντας τα ανάλογα ασφάλιστρα στους εργαζόμενους τους και μειώνοντας τους ταυτόχρονα τον μισθό.

Ωστόσο, το θέμα είναι ότι αρκετές φορές οι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζόμενους τους να δουλεύουν με βάση το ωράριο του προηγούμενου εργασιακού καθεστώτος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Ακόμα και οι εργοδότες που πληρώνουν στην ώρα τους και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι στους υπαλλήλους τους, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με διαφορετικό τρόπο τις καταστάσεις, εμφανίζοντας ταυτόχρονα και ιδιαίτερα άσχημη συμπεριφορά προς τους υπάλληλους τους.

Για παράδειγμα, σε αλυσίδα εμπορικού καταστήματος που δραστηριοποιείται και στην Πάτρα, το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκαν να οδηγηθούν σε παραίτηση τουλάχιστον τέσσερις με πέντε εργαζόμενοι εξαιτίας της συμπεριφοράς που είχε απέναντι τους ο εργοδότης τους. Και αυτό παρόλο που πληρώνονταν κανονικά.

Σε άλλη επιχείρηση εργοδότης έχει ξεκαθαρίσει στις γυναίκες υπαλλήλους του ότι εφόσον παντρευτούν θα πρέπει να δηλώσουν την παραίτηση τους, κάνοντας τον… Κινέζο σε ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις τους.

Σε άλλη περίπτωση, εργοδότης, αλλάζει τους υπαλλήλους σαν τα… πουκάμισα, παίρνοντας τους «πειραματικά» για μία ή δύο εβδομάδες και στη συνέχεια όταν είναι να τους πληρώσει, δεν του… κάνουν. Κάτι που συνεχίζεται εδώ και μήνες. Εξάλλου, το... φέσι των εργοδοτών σε αρκετές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα, πάει και έρχεται, ζητώντας από τους εργαζόμενους τους να βάλουν πλάτη.

Να σημειωθεί πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων και των εργαζομένων, φοβούμενη το χάος και την αβεβαιότητα  της ανεργίας, αλλά και τα… χειρότερα που μπορεί να έρθουν, ανέχεται αυτές τις καταστάσεις, επιλέγοντας έτσι τον δρόμο της «σιωπής».