Τετ α τετ με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί είχε ο πρωθυπουργός, με το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και της απομείωσης του Χρέους να μπαίνει ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Οι ίδιες πηγές τέλος, αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία»

«Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Μοσκοβισί: Πρέπει να διευθετηθούν κάποια προαπαιτούμενα
«Είναι σημαντικό οι Έλληνες να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος. Χρειαζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, να εδραιώσουμε ένα αίσθημα σταθερότητας και πάντα πιστεύαμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη. Έχω έρθει εδώ σαν φίλος»., υποστήριξε ο κ.Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό για εκείνον να έρθει στην Ελλάδα, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, τον περασμένο Ιούλιο, που έγινε σε δραματικές συνθήκες, «και να δείξω ότι το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι στον πυρήνα της ευρωζώνης και να δω τις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν στο διάστημα αυτού του χρόνου».

«Δεν μιλάμε πλέον περί grexit, κανείς δεν μιλά γι' αυτό. Μιλάμε για επιτυχία, και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», υπογράμμισε.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Πρόσθεσε πως όταν κοιτάζει τα στοιχεία, βλέπει ότι ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει, και πως οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν ή που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν γίνει. Είπε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, συζητήσεις που θα γίνουν, για να ολοκληρωθούν κάποια προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και να συζητηθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε όλοι μαζί με πολύ συνεργατικό τρόπο ώστε να αναμένουμε η ελληνική πλευρά να πάρει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων, ώστε να είμαστε σε πολύ καλή θέση για να συζητήσουμε, ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, για μέτρα ανακούφισης του χρέους.

«Το μήνυμά μου είναι μήνυμα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης, είναι ώρα τώρα για εφαρμογή και επενδύσεις», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να έχουμε μεταρρυθμίσεις που θα είναι καλές για τον ελληνικό λαό, που θα διασφαλίζουν την οικονομία, που θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις, που θα αναδημιουργήσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι η επίσκεψή του εδώ είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη. «Ήρθα εδώ ως φίλος και σας διαβεβαιώνω ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ ο ίδιος, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.