Ακρατινοί και Πατρινοί κατέκλυσαν από νωρίς τη Δευτέρα το βράδυ τον πανέμορφο χώρο του Φαγιούμ, όπου οι Εκδόσεις «Πικραμένος» παρουσίασαν το βιβλίο της Ακρατινής εκπαιδευτικού και συγγραφέα Αναστασίας Ευσταθίου, Γυναίκα είσαι και φαίνεσαι.

Με κάδρο τις μπουκαμβίλιες και φόντο τον τρούλο του Παντοκράτορα, μόλις πήρε να βραδιάζει, οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιαμβάκου και Ηρακλής Τζαβέλλας έδωσαν από την εκκίνηση το στίγμα του βιβλίου, διαβάζοντας πλάτη με πλάτη τους εισαγωγικούς μονολόγους του κειμένου.  Όπως επεσήμανε και η Νέλλη Βουτσινά, που παρουσίασε την εκδήλωση εκ μέρους των Εκδόσεων «Πικραμένος»,  «οι παράλληλοι μονόλογοι είναι μια καλή και πικρή μεταφορά, αν όχι για όλες, σίγουρα για πολλές από τις συντροφικές ή συζυγικές σχέσεις, ή τουλάχιστον για μια ορισμένη καμπή στην πορεία αυτής της περιπέτειας που συνιστά μια σχέση. Και πάντως με αυτό το απλό σχήμα χτίζεται το παρόν μιας σχέσης έτσι όπως την αφηγείται η Αναστασία Ευσταθίου στο Γυναίκα είσαι και φαίνεσαι».


Το βιβλίο παρουσίασε η συντάκτρια των πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας Πελοπόννησος, Κρίστυ Κουνινιώτη, η οποία μίλησε για ένα κείμενο και με βιωματική αλλά και με επικαιρική χροιά, που «λειτουργεί σαν αστραφτερός καλογυαλισμένος καθρέφτης, για όσους κουβαλούν στις πλάτες τους κάμποσα χρόνια συμβίωσης». Το ενδιαφέρον με το βιβλίο της Ευσταθίου, σημείωσε η Κρίστυ Κουνινιώτη, είναι ότι το πικρό αυτό «δράμα το πασπαλίζει με μπόλικο χιούμορ, οπότε την κατάθλιψη, σε περίπτωση που βιώνεις κάτι ανάλογο, την γλιτώνεις», παρόλο που «επιχειρεί μια βαθιά τομή, τόσο για να διαγνώσει το κακό, όσο και να το γιατρέψει».

Η Μαρία Καλλιαμβάκου και ο Ηρακλής Τζαβέλλας, εν είδει θεατρικού αναλογίου, «ζωντάνεψαν» μερικές ακόμα από τις σελίδες του βιβλίου, ενώ η ζωγράφος Αναστασία Κασιάδη είχε ήδη αφοσιωθεί στο καβαλέτο της, «ζωντανεύοντας» το κατά Μοντιλιάνι γυναικείο πρόσωπο του εξωφύλλου.  


Την παρουσίαση έκλεισε «ανοιχτή συνέντευξη» που έδωσε η Αναστασία Ευσταθίου στην Κρίστυ Κουνινιώτη και, παρόλο που η κουβέντα εξελίχθηκε σε μια «γυναικεία υπόθεση», κανένας από τους άρρενες παριστάμενους δεν έδειξε να δυσαρεστείται…