Παραθαλάσσια ή χτισμένα σε ψηλούς βράχους, με πέτρινες τοξωτές γέφυρες, επιβλητικούς πύργους και εντυπωσιακές οχυρώσεις τα Κάστρα της Ελλάδας, στέκουν αγέρωχοι φρουροί στο πέρασμα των αιώνων, θυμίζοντας σε επισκέπτες και περαστικούς την ιστορία του εκάστοτε προορισμού.

Πραγματικά στολίδια στα μάτια των «ντόπιων» αλλά και των τουριστών, συγκαταλέγονται σε εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της αδιαμφισβήτητης ομορφιάς του τόπου μας.

Ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα και το Κάστρο της Πάτρας.

Το Κάστρο της Πάτρας χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.

Πολλές φορές γίνεται αντικείμενο θαυμασμού αφού το επισκέπτονται κατά καιρούς πολλοί φωτογράφοι απαθανατίζοντας το, χαρίζοντας μας όμορφες λήψεις.

Έχει σκεφτεί όμως κανείς πως ήταν το Κάστρο αρκετές δεκαετίες πίσω; Τότε που οι φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρες και τα σπίτια γύρω από αυτό αραιά;

Την απάντηση μας την δίνει η ομάδα στο facebook "Patras photos old special" παρουσιάζοντας μας το Κάστρο της Πάτρας πριν πάρα πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1829.


Την φωτογραφία πόσταρε στην ομάδα ο Nikos George Lekkas.