Διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια που όμως δεν είχαν την τύχη ομοίων τους που ανακαινίστηκαν.

Δεν μπήκαν σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο ιδιοκτήτης τους, ίσως, να μην είχε τους πόρους για να προχωρήσει σε εργασίες αναστήλωσής τους και έτσι παρόλο που κατάφεραν να σωθούν από την επεκτατική δύναμη των πολυκατοικιών που ανεγείρονταν από τους εργολάβους η μία μετά την άλλη, σαν τα… μανιτάρια, την εποχή της ώριμης αστικοποίησης, πλέον έχουν παραδοθεί στην φθορά του χρόνου.

Ωστόσο, έχουν παραμείνει διατηρητέα. Αν και η εικόνα τους παραπέμπει μάλλον σε ερείπια, παρά σε νεοκλασικά κτίρια. Η εγκατάλειψη βλέπετε έχει τις συνέπειες της. Ακόμα και έτσι όμως διατηρούν μία γοητεία που σε αντίθεση με τους σοβάδες που πέφτουν, τους τοίχους που έχουν ραγίσει, παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Τα συναντάει κάποιος παντού στην Πάτρα. Στην Κανακάρη, στην Αγίου Νικολάου, στην Καραϊσκάκη, στην Σαχτούρη, στην Γερμανού, στην Κολοκοτρώνη κτλ.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Μάκη Τσαούσογλου που το ανέβασε πριν λίγο καιρό στην σελίδα του facebook Patras Memories – Αναμνήσεις από την Παλιά Πάτρα, είναι χαρακτηριστικό. Δείτε το: