Η εμβληματική παρουσία του Ζουλφί Λιβανέλι, ήταν αυτή που σημάδεψε το βράδυ της Τετάρτης (χθες) τη συναυλία - αφιέρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, στο μεγάλο αυτόν Τούρκο δημιουργό και τον Μίκη Θεοδωράκη, με το Μανώλη Μητσιά.

Στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, όσοι είχαν την τύχη να ανταμώσουν με τις μουσικές των δύο μεγάλων αυτών συνθετών, που με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους στα κοινά αποτέλεσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους λαούς των δύο χωρών και …όχι μόνο, έζησαν μια ξεχωριστή βραδιά.


Πέρα από τη μουσική, ο λόγος του Ζουλφί Λιβανελί, οι αναφορές του στους δυο λαούς και το ρόλο της μουσικής στην οικοδόμηση της φιλίας μεταξύ τους, συνέθεσαν ένα μοναδικό κράμα.

Η στιγμή που ο μεγάλος Τούρκος συνθέτης ανέβηκε στη σκηνή του Αρχαίου Ωδείου για να ερμηνεύσει τραγούδια του, ήταν μια από αυτές που σίγουρα σηματοδοτούν το θεσμό για φέτος. Εξίσου ξεχωριστή ήταν η στιγμή, που ο  Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, παρέδωσε στον Ζουλφί Λιβανελί, αναμνηστικό κεραμικό, στο οποίο ήταν αποτυπωμένο ένα περιστέρι, ως σύμβολο της ειρήνης, για την προσφορά του στη μουσική, το συγγραφικό του έργο και τις προσπάθειές του για την αδελφοσύνη των λαών.

Η ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά σε τραγούδια του Λιβανελί και του Μ. Θεοδωράκη, αποτέλεσε ένα ακόμα σημείο αναφοράς στη χθεσινή συναυλία. Το κοινό είχε επίσης την τύχη να απολαύσει τη μοναδική ερμηνεία του Ζουλφί Λιβανελί στο «Μετανάστη».