Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, στην οποία συμμετείχαν Υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από (43) χώρες, υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol, το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2016, ενώ για τη διοργάνωση της σε παγκόσμιο επίπεδο συστάθηκαν (5) συντονιστικά κέντρα. 

Οι συλλήψεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανέρχονται συνολικά σε εκατόν σαράντα (140) άτομα, από τα οποία τρία (3) άτομα – αλλοδαποί συνελήφθησαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στους Κρατικούς Αερολιμένες Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και Ρόδου «Διαγόρας».

Όπως πρόεκυψε τα αεροπορικά εισιτήρια των τριών συλληφθέντων είχαν εκδοθεί με χρήση πιστωτικών καρτών, με υποκλαπέντα στοιχεία και εν άγνοια των νόμιμων δικαιούχων. Για τον ίδιο λόγο σχηματίστηκε και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη αλλοδαπού ατόμου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δράση αλλοδαπού, ο οποίος κάνοντας χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών προέβαινε στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, με σκοπό την παράνομη διακίνηση επιβατών μεταξύ χωρών Ευρώπης και Αφρικής. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως.

Σε εθνικό επίπεδο η δράση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές από τους αερολιμένες«Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στη Καλαμάτα, «Διαγόρας» στη Ρόδο και των Κρατικών Αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω παγκόσμια δράση εντάχθηκε και στο πλαίσιο στήριξης της Europol για την ασφαλή διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «UEFA 2016»