Τι θα γίνει έως το 2050; Τις απαντήσεις δίνει μια νέα αναλυτική έρευνα. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Αυτή η δημογραφική εξέλιξη σημαίνει ότι είναι άκρως απαραίτητο τα μεγάλα αστικά κέντρα να ξεκινήσουν από τώρα τις προετοιμασίες τους για να δεχτούν τόσο μεγάλους πληθυσμούς. Μια νέα έρευνα από την πολυεθνική εταιρεία επιχειρηματικών συμβούλων, AT Kearney, υπολόγισε τις κορυφαίες 125 πόλεις που θα «επιζήσουν» στο μέλλον, με βάση τις σημερινές τους επιδόσεις, υποδομές αλλά και προοπτικές.

Δείτε τις πρώτες στη λίστα όπως τις δημοσίευσε το fortunegreece:


1. Ατλάντα

Η Ατλάντα σημείωσε πρόοδο και στους τρεις παράγοντες που κρίνουν τη βελτίωση της καινοτομίας: πατέντες ανά κάτοικο, ιδιωτικές επενδύσεις και πανεπιστημιακά εκκολαπτήρια νέων εταιρειών και επιχειρηματιών. Όλα αυτά προκάλεσαν το φετινό άλμα της πόλης κατά δέκα θέσεις σε σχέση με την περσινή λίστα.


2. Χιούστον

Το Χιούστον είναι στην κορυφή του κόσμου με βάση το κατά κεφαλήν παραγόμενο ΑΕΠ, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για αυτήν την κατάταξη. Το τελευταίο έτος παρουσιάστηκε επίσης μεγάλη άνοδος στις κατοχυρωμένες πατέντες ανά κάτοικο.


3. Λονδίνο

Το Λονδίνο λίγο έλειψε να καταλάβει φέτος καλύτερη θέση από τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μετά το 2008. Όμως η πτώση της ποιότητας του περιβάλλοντος το άφησε τελικά πίσω και από τη ΝΥ αλλά και από τη Βοστώνη.


4. Βοστώνη

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έρευνας, η επιχειρηματικότητα στην πόλη εκτοξεύτηκε το τελευταίο έτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει κι άλλο τη θέση της, η οποία είναι διαρκώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια.


5. Νέα Υόρκη

Από το 2015 έως το 2016 η Νέα Υόρκη κατάφερε να κερδίσει δύο θέσεις, φτάνοντας μια ανάσα από την κορυφή. Τα σημαντικά σημάδια ανάπτυξης και αύξησης της επιχειρηματικής κίνησης το τελευταίο έτος ευθύνονται για τη βελτίωση της παρουσίας της στη συγκεκριμένη λίστα.


6. Σαν Φρανσίσκο

Είναι η πόλη που διαρκώς βρίσκεται στην κορυφή. Η εντυπωσιακή στήριξη της καινοτομίας και η δημιουργία ενός τόσο ισχυρού κέντρου για ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν, φέρνουν το Σαν Φρανσίσκο ξανά στην πρώτη θέση.


7. Ζυρίχη

Σύμφωνα με την έρευνα η Ζυρίχη βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία προετοιμασίας για να μπει στη λίστα των κυρίαρχων πόλεων του μέλλοντος. Η νομοθεσία κάνει το επιχειρείν αρκετά εύκολο και αξιόπιστο, η γραφειοκρατία είναι μειωμένη, ενώ οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.


8. Μόναχο

Το Μόναχο ήρθε ισόπαλο στη λίστα με την κινεζική Σένζεν και το Χιούστον ως η πόλη με τις περισσότερες κατοχυρωμένες πατέντες ανά κάτοικο. Όμως η θέση της σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή λίστα έπεσε κατά δύο θέσεις λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.


9. Στοκχόλμη

Μαζί με την Ατλάντα είναι η πόλη όπου παρουσίασε τη μεγαλύτερο πρόοδο σε θέματα καινοτομίας. Επιπλέον είναι στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Ένας παράγοντας ο οποίος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φετινής κατάταξης.