Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η αναγνωρισμένη Βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καλεί όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν να βοηθούν τους ανθρώπους σε ανάγκη. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε ένα συγκλονιστικό σποτ αφιερωμένο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να μας θυμίσει, εμφανώς συγκινημένη, πως η βοήθειά μας προς τους πρόσφυγες δεν είναι ζήτημα γλώσσας, φυλής, χρώματος ή θρησκείας αλλά ζήτημα ανθρωπιάς.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, τις δύο φορές που επισκέφθηκε την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ορισμένες από τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να εκφράσει την αλληλεγγύη της. «Όταν ήρθα στην Ελλάδα ένιωσα ότι οι Έλληνες πολίτες, ανταποκρίνονταν με την καρδιά τους και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Τους αντιμετώπισαν με ανθρωπιά», δήλωσε. «Στην Ελλάδα, μίλησα με πολλούς πρόσφυγες και τους υποσχέθηκα να μεταφέρω τη φωνή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να τους φροντίσει απλά δεν θέλει να το κάνει. Κατηγορώ τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γι’ αυτό, καθώς θα έπρεπε να είχαν διασφαλίσει νόμιμη και ασφαλή διέλευση στους πρόσφυγες. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Εγώ το κάνω υποστηρίζοντας σημαντικές οργανώσεις όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν από τις πρώτες διεθνείς οργανώσεις που από τις αρχές του 2015 ανταποκρίθηκαν με επείγουσες παρεμβάσεις στην προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Με δράσεις στα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Αττική, τον Πειραιά, την Ειδομένη, τα Γιάννενα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερους από 55.000 πρόσφυγες και έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 88.000 ανθρώπους. Επίσης, μέσα σε 4 μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέβαλαν στη διάσωση περισσοτέρων από 18.000 ανθρώπων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν δεχθεί καμία θεσμική χρηματοδότηση για τη δράση τους στο προσφυγικό, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη και αμερόληπτη δράση με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Το νέο σποτ είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Υποστήριξε κι εσύ τη δράση τους κάνοντας μια δωρεά στο www.msf.gr/refugees και στο 210 5 200 500.