Το μέτριο άγχος μας κάνει καλό: Αυξάνει την αδρεναλίνη και βοηθά να είμαστε παραγωγικοί και συνεργάσιμοι στο χώρο εργασίας, υποστηρίζει ο καθηγητής Ίαν Ρόμπερτσον. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Βρετανό νευροεπιστήμονα, Ιάν Ρόμπερτσον, το μέτριο στρες μας βοηθά να είμαστε παραγωγικοί και συνεργάσιμοι στο χώρο εργασίας. Το στρες προκαλεί την παραγωγή της χημικής ουσίας “νοραδρεναλίνης”, η οποία διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Εφόσον έχουμε τη σωστή ποσότητα της χημικής αυτής ουσίας, το άγχος μας μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερες επιδόσεις”, υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

“Εφόσον δεν έχουμε πάρα πολύ άγχος, μπορούμε να οικοδομήσουμε μία ισχυρή εγκεφαλική λειτουργία”, επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής, σύμφωνα με την εφημερίδα “Independent”. “Kι αν έχουμε ισχυρότερη λειτουργία του εγκεφάλου θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο αγχωμένοι, λιγότερο καταθλιπτικοί και πιο έξυπνοι”. “Μπορούμε να αλλάξουμε τη χημεία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς και με οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό φάρμακο αλλά θα πρέπει επίσης να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις συνήθειές μας για να επιτύχουμε αυτό. Ένα τρόπος για παράδειγμα είναι να μην γινόμαστε αποδέκτες της “σταθερής” σκέψης, δηλαδή θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως θύματα, επισημαίνει Βρετανός νευροεπιστήμονας.

Σύμφωνα με το protothema, πρόσφατη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων είχε δείξει ότι, με πολύ απλές τεχνικές οι εργαζόμενοι μπορούν να καταπολεμήσουν το εργασιακό στρες και να αντιμετωπίσουν χωρίς άγχος και πίεση τα όποια προβλήματα στο χώρο εργασίας τους και να είναι πιο αποδοτικοί. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό ο εργαζόμενος να μπορεί να εργάζεται αποβάλλοντας το στρες, γι’ αυτό και πρότειναν οι εργοδότες να εισάγουν μεθόδους χαλάρωσης όπως αρωματοθεραπεία, μασάζ και άλλα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να διατηρούν πολύ χαμηλά τα επίπεδα στρες των εργαζομένων τους και κατά επέκταση υψηλή την απόδοση και την παραγωγικότητα τους.