ΕΝΑ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕ ΓΚΑΛΕΡΙ/ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΘΥΜΙΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ 2015-16

Στα πλαίσια του μαθήματος «Ελεύθερο Σχέδιο», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου του ΓΕΛ Δεμενίκων υλοποίησαν μια παράλληλη δραστηριότητα φιλοτεχνώντας ένα δημοφιλές έργο, την Γκουέρνικα ή Γκερνίκα του Π. Πικάσσο.

Το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε η συγκεκριμένη δράση με τίτλο «ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΘΥΜΙΟ» έχει πιλοτικό χαρακτήρα και φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας μίας γκαλερί μέσα στο σχολείο.

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται είναι πολλαπλοί: α) Οι ερευνητικές δραστηριότητες προσέγγισης της τέχνης και κυρίως η βιωματικές πρακτικές δημιουργούν έναν εν δυνάμει φιλότεχνο και καλλιτεχνικά ευαίσθητο κοινό. β)Η συγκίνηση που προκαλεί η εμπλοκή σε ένα τέτοιο εγχείρημα και η σκέψη ότι οι μαθητές αφήνουν «κάτι δικό τους». γ)Το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με την προβολή της συλλογής των μαθητικών έργων. δ) Η δημιουργία εργαστήριων ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες. ε)Η ακτινοβολία των έργων τέχνης, αντικειμενικά σπάει την μονοτονία των ψυχρών τοίχων ενός διδακτηρίου, αλλάζει την ψυχολογία των μαθητών και των επισκεπτών, διαμορφώνοντας την κουλτούρα/κλίμα του σχολείου.

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου έγινε με το σκεπτικό ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο αντιπολεμικό σύμβολο με κοινωνικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τις προσπάθειες του εικαστικού/εκπαιδευτικού τέχνης κ. Αριστομένη Χατζήπαπα ο οποίος ενέπνευσε και καθοδήγησε τους εκατό μαθητές και μαθήτριες που ενεπλάκησαν στην όλη δραστηριότητα.

Το έργο διαστάσεων 2.80 Χ 1.30 τοποθετήθηκε και κοσμεί τον εσωτερικό χώρο στην κεντρική είσοδο του Λυκείου. Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και εύχεται η προσπάθεια να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια μέχρι και την ολοκλήρωση των στόχων του προγράμματος.

Ο Διευθυντής του Λυκείου είναι ο Φώτης Μαυρουδής.