Η Φωκίδα είναι ένας τόπος που φημίζεται όχι μόνο για την ορεινή ομορφιά του, αλλά και για τις μοναδικές παραλίες και ακτές της.  

Είναι ένας τόπος που συνδυάζει την θάλασσα και το βουνό, με την πρώτη να μοιάζει να αγκαλιάζει στοργικά το δεύτερο και το απέραντο μπλε των νερών να δένει αρμονικά με το πράσινο των δέντρων. Από αυτό το «αγκάλιασμα» της θάλασσας με το βουνό, δεκάδες μικροί κολπίσκοι, ακτές και παραλίες εκτείνονται κατά μήκος της γης της Φωκίδας.

Μπορεί βέβαια στην νεολαία και στους περισσότερους από μας να είναι διάσημες οι παραλίες του Μαραθιά, το Μοναστηράκι, της Ιτέας ή και του Γαλαξιδιού, αλλά υπάρχουν ακόμα δεκάδες ακόμα ακτές στην Φωκίδα. Ακτές και παραλίες που ίσως να είναι μην τόσο γνωστές, όμως είναι ακόμα πιο γραφικές και ξεχωρίζουν για τα υπέροχα καθαρά νερά τους, αλλά και για την ομορφιά τους.


Μία από τις πιο όμορφες και γραφικές παραλίες της Φωκίδας, είναι αυτή του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία τις ομορφότερες παραθαλάσσιες περιοχές της Φωκίδας, την οποία επιλέγουν συνήθως οι οικογένειες για να απολαύσουν το μπάνιο τους και αυτοί που λαχταρούν την καλή θάλασσα, συνδυασμένη με την γραφικότητα του τοπίου.  

Τον Άγιο Νικόλαο, τον συναντά κανείς περίπου 20 λεπτά μετά το Μοναστηράκι και είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χωμένος μέσα στο πράσινο, ο οποίος δένει αρμονικά με το ομώνυμο χωριό που με τα σπιτάκια του απλώνεται από πάνω.

Από την παραλία του Αγίου Νικολάου, άλλωστε, φαίνεται και το πανέμορφο μικρό νησάκι του Αγίου Νικολάου, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο και το μικρό εκκλησάκι που έδωσε το όνομά του στην περιοχή, και το οποίο δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στο πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Στο χωριό, επίσης, ξεχωρίζουν τα καϊκάκια και οι βαρκούλες που κάθε βράδυ ρίχνουν την τράτα τους στα ανοικτά, ενώ το χωριό συνδεόταν κάποτε μεταφορικά με φέρυ μποτ, έχοντας συγκοινωνία με το λιμάνι του Αιγίου. Πλέον έχουν μείνει οι βαρκούλες και τα καΐκια που ταξιδεύουν, δίνοντας μια ακόμα μεγαλύτερη γραφικότητα στο λιμανάκι.


Στην παραλία του Αγίου Νικολάου θα βρείτε ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. 

Εξάλλου, το νερό της θάλασσας παίρνει διάφορες αποχρώσεις, αναλόγως με τη σύσταση του βυθού, που σε άλλα σημεία είναι αμμώδης και σε άλλα πετρώδης, από ανοιχτό γαλάζιο μέχρι τιρκουάζ και σκούρο πράσινο. Στον οικισμό μπορεί να βρει κανείς πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και προτάσεις για φαγητό, με τοπικές γεύσεις και εκλεκτά πιάτα, αλλά και φρέσκο ψάρι.

Σε ότι αφορά την διασκέδαση, το ποτό και το καφέ στην περιοχή υπάρχει το μοναδικό beach bar της περιοχής, το Camora που προσφέρει ξαπλώστρες, αναψυκτικό, καλή μουσικούλα και όλα τα σχετικά για ατέλειωτες ώρες στον ήλιο. Είναι μία παραλία λοιπόν που συνδυάζει την γραφικότητα, έχοντας ταυτόχρονα έναν οικισμό που προσφέρει τα πάντα σε έναν επισκέπτη.