Το 1ο LGBTQI και Gay Pride Πάτρας είναι εδώ!

Ένα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Πάτρας για την Απελευθέρωση του Φύλου και της σεξουαλικότητας ενάντια στην καταπίεση και τις διακρίσεις είναι πλέον γεγονός!

Για πρώτη φορά στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουνίου στο Μόλο της Αγίου Νικολάου ένα φεστιβάλ που θα θίξει θέματα ταυτότητας, έκφρασης φύλου, σεξουαλικότητας και διακρίσεων. 

Το σύνθημά για φέτος... «Δες το Αλλιώς».

Το 1ο ΛΟΑΤΚΙ & Gay Pride Πάτρας, εστιάζει στα στερεότυπα και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που εδώ και χρόνια στοχοποιούν και ενοχοποιούν την LGBTQI+ κοινότητα. Ειδικότερα στην κλειστή κοινωνία της Πάτρας, είναι γεγονός πως ο κλοιός της ομοφοβίας στενεύει ακόμη περισσότερο.

Όσα επιτελούν ταυτότητες εκτός της νόρμας (cis, στρέιτ, λευκός, ετεροκανονικός άνδρας) συχνά αντιμετωπίζονται με επικριτικά βλέμματα, επίμονη αμφισβήτηση της υπόστασής τους, εκδηλώσεις ωμής βίας, μέχρι και πλήρη αποκλεισμό.

Στη δημόσια έκφραση των διαφορετικών ταυτοτήτων η κοινωνία στέκεται άναυδη και προσβεβλημένη μπροστά στην κατάρρευση του οικοδομήματος των πατριαρχικών προτύπων. Η ετεροκανονικότητα και οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της πατριαρχίας ασκούν βία πρώτα απ' ολα πάνω στα σώματα και τις επιθυμίες μας. 

Για τους πραπάνω λόγους, συντελείται ένα μαζικό κάλεσμα και μας καλούν όλους για να ''δούμε'' μέσα από τα πολύχρωμα γυαλιά μας, πέρα από κουτάκια και αυστηρούς κανόνες, αποδομώντας και επαναπροσδιορίζοντας έννοιες όπως είναι «κανονικότητα», «σωστή ή λάθος συμπεριφορά», «άνδρας ή γυναίκα», «φυσιολογικό και μη».

''Δες το Αλλιως''... δες το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την έκφραση αυτών όπως είναι... ένα φάσμα εκφράσεων και συμπεριφορών που δεν χωράνε στο δίπολο του άσπρου και του μαύρου.

Γι' αυτό και για όλα τα "Δες το αλλιώς", γίνεται το 1ο Patras Pride. Στόχος είναι να προαχθεί η ισότητα, να υποστηριχθούν όλες οι πλευρές της προσωπικότητας, χωρίς άλλες ''εκπτώσεις'' και περιορισμούς στην ζωή και στον τρόπο ζωής. Δεν διαπραγματεύονται άλλο δικαιώματά, προτάσσουν μέσα από αυτό το φεστιβάλ την πολυχρωμία και διεκδικείται ο δημόσιος χώρος στην πόλη που ζούμε. Διεκδικείται η αυτοδιάθεση και η ελευθερία έκφρασης παντού και πάντα. Ενωνόμαστε δυναμικά, ζούμε ελεύθερα, ζούμε περήφανα!

 


Πρόγραμμα 1ης ημέρας (Παρασκευή 17 Ιουνίου):

Στις 17:00 μ.μ. ανοίγουν τα κιόσκια για το κοινό.

-18:00 μ.μ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PATRAS PRIDE /PATRAS PRIDE PRESENTATION

-18:15 μ.μ: ΟΜΙΛΙΕΣ

''ΛΟΑΤΚΙ+ και επαρχία'' μέλος ομάδας Blender Patras
''Ο νέος νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης'', Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος Αρείου Πάγου
''Proud Seniors άτομα ΛΟΑΤΚΙ ηλικίας 50+ και επαρχία'', Γιάννος Κανελλόπουλος και Ντέπυ Πορτοκαλάκη, Proud Seniors Greece ομάδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ηλικίας 50 και άνω

"Οι διακρίσεις για τους LGBTQI ανθρώπους και τις οικογένειές τους στην Αθήνα και στην περιφέρεια", Στέλλα Μπελιά και Πρόδρομος Εμμανουηλίδης, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

-21.00 μ.μ.: LIVE

Φ.Α.Κ.Α
Βασίλης Ράλλης

Πρόγραμμα 2ης ημέρας (Σάββατο 18 Ιουνίου):

Στις 11:00 π.μ. ανοίγουν τα κιόσκια για το κοινό. 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ/ART WORKSHOP
Face and Body Painting με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Φτιάξε το δικό σου πλακάτ με το σύνθημα που σου ταιριάζει./Create your own placard with a slogan that represents you.

-12:00 μ.μ. - 14:00 μ.μ.: WORKSHOP (για τα Workshop θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός 25 θέσεων).

''Διακρίσεις, Βία και LGBTQ+ Νεολαία” από την Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας

-16:00 μ.μ. - 17:30 μ.μ.: WORKSHOP

Βιωματικό εργαστήριο: ''Coming out στην επαρχία, είναι εφικτό;'' από την Εύα Σπίνου, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

-17:30 μ.μ: ΟΜΙΛΙΑ

"Για μια Συμπεριληπτική Εκπαίδευση σε ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου", Πέτρος Σαπουτζάκης και μέλη ομάδας Πολύχρωμο Σχολείο (Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση)

-18:30 μ.μ.: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

-19:00 μ.μ: ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΠΟΡΕΙΑ / COLORFUL PARADE

-21:30 μ.μ.: LIVE DRAG SHOWS & PERFORMANCES

Φιλοθέη
ΔουKISSα
Zackie Oh
Darla Cupid
Χράζα

LIVE & DJ SET

Επίσης όπως πληροφορηθήκαμε, θα λειτουργεί χώρος για τη δημιουργική απασχόληση μικρών παιδιών. Την Παρασκευή από τις 18:00 μ.μ. έως 21:00 μ.μ, ενώ το Σάββατο από τις 11:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. και από τις 16:00 μ.μ. έως 19:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα ανανεώνεται συνεχώς, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι.