Σε άθλια κατάσταση είναι ο Κόκκινος Μύλος, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Ένα από τα κομβικά σημεία της παραλιακής ζώνης της αχαϊκής πρωτεύουσας που αποτελεί την έξοδο προς την δυτική πλευρά της πόλης, σε μία περιοχή που θα έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί, παραμένει εδώ και χρόνια μέσα στην εγκατάλειψη.

Η εικόνα που συναντά ένας επισκέπτης, πηγαίνοντας στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, μόνο κολακευτική δεν είναι για την Πάτρα. 

Χόρτα που ξεπερνούν το ένα μέτρο, διάσπαρτα σκουπίδια παντού, ακόμα και στο ποταμάκι που υπάρχει στην πλευρά της Εύας, εγκαταλειμμένα καταλύματα που πλέον έχουν γίνει παράγκες.

Ο όλος χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα πάρκο αναψυχής και ψυχαγωγίας, αλλά περισσότερο παραπέμπει σε χωματερή και εστία μόλυνσης, αφού έτσι όπως είναι η κατάσταση εκεί σίγουρα δεν προσφέρεται για μία οικογένεια για να ξεφύγει από την δύσκολη καθημερινότητα.

Και όμως ο Κόκκινος Μύλος είναι το σημείο της παραλιακής ζώνης που αποτελεί την μοναδική έξοδο προς την θάλασσα που έχουν οι λαϊκές συνοικίες που βρίσκονται από πάνω.

Ιτιές, Παραλία, Λεύκα, Ζαρουχλέικα, Οβρυά. Όλος αυτός ο κόσμος που διαμένει σε αυτές τις περιοχές δεν δικαιούται να έχει ένα πάρκο αναψυχής μπροστά από την θάλασσα; Αυτό είναι, άλλωστε, και το μεγάλο στοίχημα του Κώστα Πελετίδη.


Τίποτα όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πέρα από ένα μάζεμα του χώρου που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αξιοποίηση.

Ακόμα και κάτι γήπεδα μπάσκετ που υπάρχουν εκεί είναι εγκαταλειμμένα και η μοναδική χρήση τους είναι κατά καιρούς από ορισμένες ομάδες ρομά που στήνουν εκεί τον καταυλισμό τους.

Το τεράστιο οικόπεδο, του Κόκκινου Μύλου, σε μία θέση ειδυλλιακή, μπροστά ακριβώς από την θάλασσα, είναι όχι μόνο αναξιοποίητο, αλλά ακατάλληλο ακόμα και για περίπατο, αφού εξαιτίας των χόρτων, των καλαμιών, των σκουπιδιών και γενικότερα της… ζούγκλας που υπάρχει εκεί, κάνουν βόλτες τα φίδια, τα ποντίκια και τα τρωκτικά.


Ο φακός του patrasevents.gr έκανε οδοιπορικό στο συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής ζώνης και οι εικόνες που κατέγραψε δείχνουν από μόνες τους την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Οι φωτογραφίες είναι του Πάνου Ζησιμόπουλου για το patrasevents.gr