Ένα ακόμα βιομηχανικό ερείπιο στην νεκρή εργοστασιακή ζώνη της Πάτρας, στην Ακτή Δυμαίων, μπροστά από το νέο λιμάνι.

Ένα ερείπιο που έρχεται να προστεθεί στο φόντο της εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο σημείο της Πάτρας, το οποίο κάποτε, πριν από αρκετές δεκαετίες ήταν γεμάτο από εργάτες και αποτελούσε την καρδιά της οικονομικής ζωής της πόλης.

Μιλάμε για το πρώην εργοστάσιο της Ζυμαί Πατρών, ένα κιτρινωπό κτίριο που ξεχωρίζει, δίπλα από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος. Ήταν ένα εργοστάσιο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τα δύο μεγαλύτερα, την χαρτοποιία του Λαδόπουλου και την Πειραϊκή Πατραϊκή.

Το εργοστάσιο αυτή παρήγαγε μαγιά και ως κτίριο χαρακτηρίζεται από τους τσιμεντένιους κώνους που σχηματίζουν μία μικρή πυραμίδα. Βρίσκεται στην οδό Παρνασσού και το κτίριο είναι μέσα στην εγκατάλειψη.

Οι παλιότεροι που ζούσαν στην περιοχή και περνούσαν από το σημείο, θυμούνται ακόμα το χαρακτηριστικό άρωμα της μαγιάς. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Νικόλαος Σαραφόπουλος στο «Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας 1825-1975» το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1934.

Η Παρνασσού λεγόταν παλιότερα Μεγάλου Γύρου, προφανώς λόγω της τοποθεσίας της (Μεγάλο Γυρί). Σήμερα πάντως δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει ότι το εργοστάσιο αυτό αποτέλεσε ένα ακόμα στοιχείο της βιομηχανικά ακμάζουσας Πάτρας, μαζί με τον Λαδόπουλο, την Πειραϊκή Πατραϊκή, την ΑΒΕΞ, την Πιρέλι, την Μίσκο και τόσα ακόμα.   

Γιατί απλά δεν υπάρχει στην όλη περιοχή όλα αυτά, αφού τα εργοστάσια έχουν κλείσει…

(Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι του Billy Cinnamon‎, ενώ οι υπόλοιπες είναι του Άρη Μπετχαβά και έχουν ανάβει στην σελίδα του facebook «Patras Memories - Αναμνήσεις απ' την παλιά Πάτρα», από όπου αντλήθηκαν και όλες οι πληροφορίες).