Για την κατάσταση που επικρατεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το χωριό Χιόνα με την 111 (Πατρών - Τρίπολης) αλλά και την εν γένει εικόνα του χωριού στην Τριταία, ενημερώνει με επιστολή του τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τους βουλευτές του νομού Αχαϊας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας το μέλος της Δημοτικής Κίνησης "Νέα Πορεία για τον Ερύμανθο" Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Η επιστολή έχει ως εξής: 

"Πόσο ακόμα θα είμαστε χωρίς επαρκή φωτισμό και με άθλιο κοινοτικό οδικό δίκτυο εμείς οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Τριταίας";

Ο κοινοτικός  δρόμος (μήκους περίπου 1χλμ) που ενώνει το χωριό μας  Χιόνα με το παλαιό Εθνικό Οδικό Δίκτυο 111 προς  την Τρίπολη ,βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην διαδικασία πλήρους κατάρρευσης!

Για την ακρίβεια στον  διαβρωμένο  γεμάτο λακούβες κοινοτικό δρόμο έχουν γίνει πλέον δύσκολες οι συνθήκες οδήγησης,μετακίνησης,αλλά και πρόσβασης στην Χιόνα,κάτι που άλλωστε συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κοινοτικά διαμερίσματα της  ξεχασμένης Ενότητας Τριταίας πού πέρασε στο  περιθώριο ολοταχώς   τα  τελευταία χρόνια ,κάτω από  τα αναμενόμενα αδιέξοδα που προέκυψαν  από το δόγμα τού "Καλλικρατικού"  συγκεντρωτισμού πού  κατάργησαν την αυτονομία  των μικρών δήμων !

Ενας δήμος από τους  μεγαλύτερους σε έκταση(583 περίπου χιλιόμετρα) στην χώρα,είναι εκ των  πραγμάτων ανέφικτο και ουτοπικό  ως σχέδιο  και στόχος να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά από  την μακρινή Χαλανδρίτσα και μάλιστα από ένα  γερασμένο "κέντρο αποφάσεων" που εκτός τού ότι δεν έχει όραμα και πρόταση για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή , έχει στα αρνητικά του στοιχεία και εκείνο της προσκόλλησης στον παραιτημένο από έμπνευση και εναλλακτικό σχεδιασμό   παλαιοκομματικό  πολιτικό "σωλήνα", πού έχει  ευθύνη για το μαράζι,την μιζέρια   και την στασιμότητα της επαρχιακής ζωής που έπρεπε κανονικά νά Λάμπει και να Μεγαλουργεί μέσα στο  θαύμα τής σωτήριας Αποκέντρωσης!

Αυτό που συνέβη (αναπόφευκτα) τελικά ήταν οι παθογένειες τού παρελθόντος να διαιωνισθούν και να πάρουν ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη με το οπισθοδρομικό -γραφειοκρατικό μόρφωμα μιας   καχεκτικής  και ψευδεπίγραφης "αυτοδιοίκησης"  όπου διεκπεραιώνει και μόνο τις εντολές τής κεντρικής εξουσίας , αποτρέποντας  τις  παρεμβάσεις,τις απόψεις  και την διάλογο-αντίλογο  στην  "καρδιά τής κοινότητας"  που κάλλιστα θα μπορούσαν να προτείνουν και να προωθήσουν ριζικές  αλλαγές στην βελτίωση τής ποιότητας τής συλλογικής  ζωής! 
Του  συλλογικά ωφέλιμου και καλού ,πού το Ανθρώπινο και

Ευέλικτο σχήμα των  μικρών τοπικών κοινωνιών  έχουμε μάθει πώς ανυψώνει  τους ανθρώπους  να  συνεργασθούν και να αναβαθμισθούν  όταν  η βάση τους(το γεωγραφικό τους πλαίσιο ως αρχή και σύστημα) είναι "ελεγχόμενη" και δεν χάνεται στον χάρτη των τεραστίων αγεφύρωτων αποστάσεων,οταν  η κοινότητα δεν γίνεται θυσία στον βωμό παράλογων  και ψευδοκαινοτόμων ατομικών  συμφερόντων,  σαν εκείνα της ανοργανωσιάς και προχειρότητας   πού σαν "ξαφνικός θάνατος"  το 2010  κρέμασαν  την θηλειά τού  "Καλλικρατικού εφιάλτη" στο σώμα των  δήμων!

Είναι εκ των  πραγμάτων  αδύνατο  και ανέφικτο  ένα τεράστιο δίκτυο κοινοτήτων σαν αυτό του  Δήμου Ερυμάνθου να μπορέσει να  στηριχθεί και να εξυπηρετηθεί  σε όλους τους τομείς της  σκληρής καθημερινότητας από την "μητρόπολη" της  Χαλανδρίτσας,να μπορέσει να ανακάμψει  από το  άγονο  χθες  που κληρονόμησε από την  προβληματική κακοδιοίκηση τοπικών εξουσιών  (πού αμαύρωσαν  και  απαξίωσαν  τον  "Καποδιστριακό  σχεδιασμό")  και να  δημιουργήσει στο υφεσιακό σήμερα  περπατώντας την  διαδρομή  με ματιά αγώνα και  αισιοδοξίας!

Εξαντλήθηκε η υπομονή μας όλα αυτά τα  χρόνια υποβάλλοντας συνεχώς το αιτημά μας για ανακατασκευή τού κοινοτικού μας δρόμου,είναι γνωστό το ζητημά  μας στην Περιφέρεια.

Ενημερωθήκαμε για την σύμβαση  των 2 δίς-800 εκατ.ευρώ που συμφωνήθηκε στις 15/7/2014 μεταξύ τής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,για την συντήρηση και διόρθωση των "επικίνδυνων σημείων" στο οδικό επαρχιακό  δίκτυο που περιλαμβάνει και τον Δήμο Ερυμάνθου!

Εμείς, εδώ στην Χιόνα Τριταίας δεν είδαμε τίποτα  από τα "δημόσια έργα τής διόρθωσης"(έστω!...)!

Σε λίγο δρόμος δεν θα υπάρχει και αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί "πόλο έλξης" όσο αφορά την επισκεψημότητα των κατοίκων τής Πάτρας προς την περιοχή μας(των  φίλων,των  συγγενών αλλά και των  παραθεριστών),αλλά αποτελεί εμπόδιο και θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή μετακίνηση και διακίνηση των μαθητών(ΚΤΕΛ), οδηγών ΙΧ -αγροτικών και μοτοσικλετών,αλλά και των πεζών  προς  τους  καθημερινούς τους προορισμούς!

΄Ομως, εκτός απο υποχρεώσεις,φόρους και τέλη,υπενθυμίζουμε στην τοπική εξουσία πώς έχουμε και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ πού έχουν  πλήρως αγνοηθεί και υποτιμηθεί!Δεν είμαστε απλά ονόματα ,"στα χαρτιά" και στα κομπιούτερ τού Δήμου Ερυμάνθου!

Αρκετά άλυτα προβλήματα έχουμε λόγω σκληρής οικονομικής κρίσης  που επιβάλλονται από τους  ντόπιους και ξένους "θεσμούς"  που αντιμετωπίζουν  τις κοινωνίες σαν πιόνια που "βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη"!

Αρκετά απομονωμένοι και παραγκωνισμένοι  είμαστε ,χωρίς αθλοπαιδιές και παιδικές χαρές,χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις  που "φέρνουν την δροσιά   στα σκυθρωπά και κουρασμένα  πρόσωπα"  και ας είναι γεμάτα(ακόμα...) με  παιδικές φωνές και όνειρα ,δίψα για ζωή ,τα χωριά τής Τριταίας!

Αρκετά ξεχασμένοι και  τιμωρημένοι είμαστε εδώ στον  "κοινοτικό μας μεσαίωνα"  χωρίς Αποχετευτικό,χωρίς Δημοτική συγκοινωνία που να παρέχει ανεξαρτησία σε κατοίκους και μαθητές, χωρίς επαρκή Φωτισμό στους σκοτεινούς "δρόμους" των κοινοτήτων μας  και με πολύχρονα  σημαντικά κενά και ελλείψεις   στο τοπικό ιατρικό κέντρο Ερυμάνθειας!

Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί από το προβληματικό και παλαιωμένο δίκτυο  παροχής νερού(κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες)και μας δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά  τόσο το έργο τού φράγματος ΠΕΙΡΟΥ-ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ που ποτέ ΔΕΝ ολοκληρώνεται,όσο και  το φράγμα τής ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ "ΝΤΑΣΚΑ"  στο Βελιμάχι που παρά την αποπερατωσή του παραμένει κλειστό  και  ανενεργό!

Αρκετά μας προβληματίζει και προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία μας  ο επικείμενος αποκλεισμός επιλεκτικά αρκετών από τις  κοινότητες της Τριταίας από το νόμιμο δικαίωμα στην  υδροδότηση και άρδευση μέσω των δύο αυτών έργων  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ,έργα για   τα οποία υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε αποκλειστικά τον δημόσιο φορέα και χαρακτήρα τους και όχι το "μαγαζί  γωνία" της Κλεπτοκρατίας   Τραπεζών  και  Ιδιωτών!

Αρκετά λοιπόν  συσσωρευμένα προβλήματα   πιέζουν και ασχημονούν στην καθημερινοτητά μας εδώ στην  όμορφη "εξορία" στους  πρόποδες τού Ερυμάνθου!

Δεν αντέχουμε ακόμη ένα,αυτό  τού Τρόμου πού λέγεται "δημόσιος δρόμος" που είναι θέμα ελαχίστου χρόνου να κάνει απαγορευτική πλέον τήν διελευσή του!

Απαιτούμε το γρηγορότερο την αποκατάσταση-αναδόμηση τού κοινοτικού μας δρόμου από  την αφετηρία του που ξεκινά απο τήν συμβολή(γεφύρι) με την  εθνική οδό  111 μέχρι και την είσοδο τού χωριού όπου εκεί  παράλληλα ( για περίπου 200 μέτρα)απαιτείται και κατασκευή   τοιχείου που θα προστατεύσει το οδόστρωμα από τις   συνεχείς κατολισθήσεις  τής τοπικής βουνοπλαγιάς   που επιδεινώνονται από  τα ποσοστά νερού και την λάσπη τού χειμώνα   και  συμβάλλουν στην φθορά τού οδοστρώματος!

Να μας απαντήσουν λοιπόν οι "αρμόδιοι φορείς"  αν έχουν πρόβλεψη και πρόθεση(το κυριώτερο) το γρηγορώτερο να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα τού δρόμου!Αν όχι να το ξέρουμε,να μάς γίνει συνείδηση και να βάλουμε τελεία στην υπομονή και αναμονή μας!

Είμαστε ναι μεν φτωχή κοινότητα,αλλά θα κινήσουμε μεταξύ μας εκείνες τις διαδικασίες να τον φτιάξουμε μόνοι μας!Δεν θα είναι η πρώτη φορά!

Μάθαμε και απο την δημιουργία τής Αυτοδιαχειριζόμενης Κοινοτικής μας Βιβλιοθήκης (από  τον Αύγουστο τού 2013)πώς μπορούμε για πολλά περισσότερα και δύσκολα μέσα από  τα δικά μας χέρια!
Δεν  είμαστε "απόντες",είμαστε για τις κοινοτητές μας όλοι και όλες,ΠΑΡΟΝΤΕΣ"!