Αυξήσεις και στα είδη των καταστημάτων εστίασης έφτασαν ήδη από την αρχή του μήνα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προσπαθούν να απορροφήσουν φόρους, την στιγμή που όσο «ρουφάνε», τόσοι περισσότεροι έρχονται.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Γιώργος Κοτοπούλης, η αύξηση του 1% στο ΦΠΑ για το καφέ θα απορροφηθεί αναγκαστικά από τους επαγγελματίες.

Η αύξηση όμως του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα της τάξεως του 20% είναι φύση αδύνατον να απορροφηθεί από τα καταστήματα. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Η μπύρα των 2 ευρώ θα πάει στα 2,5.

Η μπύρα 3 ευρώ θα πάει στα 3,5 ευρώ και η ποιοτική μπύρα που παράγουν οι μικρές κυρίως ζυθοποιίες (εκ των οποίων αρκετές από αυτές είναι ελληνικές) που βρίσκει κανείς στα 5 ή στα 6 ευρώ θα… πάνε στον θεό!

Το μόνο θετικό για τα καταστήματα εστίασης είναι ότι το κρασί έχει αποφασιστεί μέχρι ώρας τουλάχιστον και αν δεν αλλάξει κάτι, να παραμείνει στην ίδια τιμή, χωρίς ΦΠΑ και φόρους.

Για τον Γιώργο Κοτοπούλη το όλο θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα έχει ένα προσχεδιασμένο σκοπό: «Θέλουν να κλείσουν με τον φόρο αυτό τις 43 μικρές ελληνικές βιομηχανίες που υπάρχουν στον χώρο της ζυθοποιίας και οι οποίες κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να είναι ανταγωνιστικές αντίστοιχων προϊόντων που προέρχονται από πολυεθνικές εταιρίες» τονίζει στο patrasevents.gr.

Έρχεται και ο φόρος εισαγωγής του καφέ

Για την εστίαση, όμως, το ζήτημα είναι ότι οι νέες αυξήσεις θα έχουν ακόμα περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις για τον τζίρο των καταστημάτων. «Δεν γίνεται να περιμένoυν να έρθει η ανάπτυξη και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας βάζοντας νέους φόρους» τονίζει σχετικά ο κ. Κοτοπούλης.

«Από τους νέους φόρους δεν θα ζημιωθούν μόνο τα καταστήματα, αλλά και το ίδιο το κράτος αφού με τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να αυξηθούν τα έσοδα του, από την στιγμή που η κατανάλωση θα είναι μειωμένη. Αυτός είναι ένας κανόνας που δεν αλλάζει και έχει επιβεβαιωθεί στις προηγούμενες αυξήσεις που έχουν γίνει».

Και όλα αυτά την στιγμή που από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του φόρου εισαγωγής του καφέ που θα αυξήσει το προϊόν από 15% έως 31%. Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό για τους επαγγελματίες; Έρχονται νέα λουκέτα;

«Τα λουκέτα από λογιστικής άποψης έχουν έρθει ήδη για τους περισσότερους επαγγελματίες. Απλά δεν έχουν κλείσει στην πραγματικότητα» μας προλαβαίνει ο κ. Κοτοπούλης.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών αν πάνε στον λογιστή τους και τους φτιάξει τον ισολογισμό τους αυτό που θα τους πει είναι να το κλείσουν αμέσως. Απλά οι περισσότεροι από αυτούς το κρατάνε, έτσι για να έχουν κάτι να κάνουν και να μπορούν να απασχολούνται. Γιατί κατά τα άλλα κάθε μήνας που περνάει μπαίνουν ολοένα και περισσότερο μέσα…».