«Αυτή είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη όλων όσοι χάθηκαν στο Β'ΠΠ . Είναι μια ευκαρία να επιδιώξουμε ειρήνη και ασφάλεια σε έναν κόσμο που τα πυρηνικά όπλα δεν θα είναι πλέον απαραίτητα», τόνισε νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Iwakuni Marine Air Station.

Αυτή την ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται το σημείο της καταστροφής στη Χιροσίμα.  

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Ο Ομπάμα κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945.

Τι δήλωσε πριν την επίσκεψη

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στη Χιροσίμα, την κατεστραμμένη από την ατομική βόμβα πόλη το 1945, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για την σφριγηλότητα της συμμαχίας της χώρας του με την Ιαπωνία.

«Διακηρύσσουμε τη συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον των αμερικανικών στρατιωτών στη βάση του Ιουακούνι, που βρίσκεται σε απόσταση σαράντα περίπου χιλιομέτρων από τη Χιροσίμα.

«Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τι στιγμή που πραγματοποιεί μία επίσκεψη που φέρνει στην επιφάνεια την ανάμνηση ενός σφοδρού και ανηλεούς πολέμου.

Η επίσκεψη στη Χιροσίμα «θα είναι η ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Πάρκο της Ειρήνης.

Στις 6 Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριχνε την πρώτη ατομική βόμβα της Ιστορίας στη Χιροσίμα , για να ακολουθήσει, τρεις ημέρες αργότερα, η δεύτερη βόμβα στο Ναγκασάκι. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 210.000 ανθρώπων.