O αειφόρος προσβάσιμος τουρισμός ξεκινάει από την Πάτρα και δίνει ένα διαφορετικό προφίλ στην χώρα μας και στο πρόσωπο που έχει απέναντι στην διεθνή κοινότητα.

Πρόκειται επί της ουσίας για την υλοποίηση του έργου και του προγράμματος «Προσβάσιμοι δρόμοι – Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία». Το πρόγραμμα αυτό εμπνεύστηκε η ομάδα του εργαλείου Prosvasis.co, εκεί που πρωταγωνιστικό ρόλο είχε μία Πατρινή.

Η Έφη Δασκαλοπούλου, μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών που οραματίστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αποτελεί και την βάση για να ξεκινήσει και επίσημα η χαρτογράφησης της Ελλάδος για τα άτομα ΑμεΑ και η ενημέρωση των φορέων για τους χώρους προσβασιμότητας τους.

Η ίδια μαζί με τον Νίκο Φαζάκη και την ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Intermediakt δημιούργησαν την πολυβραβευμένη διαδικτυακή πλατφόρμα  Prosvasis.co http://www.prosvasis.co/ .

Η ομάδα αυτή λοιπόν βάζει σε εφαρμογή το έργο της χαρτογράφησης των χώρων προσβασιμότητας, αφού πρώτα εντόπισε τι δεν λειτουργούσε σε αυτό, αλλάζοντας το σύστημα και εξαπλώνοντας τη λύση, αλλά και πείθοντας ολόκληρες κοινωνίες να κινηθούν προς μιαν άλλη κατεύθυνση.

Μέσω του εν λόγω έργου θα ξεκινήσει η χαρτογράφηση και η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων σε 6 πόλεις της Ελλάδας, αλλά και όλα τα προσβάσιμα σημεία ανά πόλη που εξυπηρετούν την μετακίνηση των ΑμεΑ και Εμποδιζόμενων ατόμων.


Σημεία καταγραφής - Πόλεις Χαρτογράφησης

Αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των τους, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προβολή των σημείων στα Εμποδιζόμενα άτομα. Κάνοντας προσπάθεια να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα θα καταγραφούν: Εστιατόρια/καφέ, προσβάσιμα, ξενοδοχεία με δωμάτια ΑμεΑ , χώροι πολιτισμού προσβάσιμοι (Μουσεία), θέσεις παρκαρίσματος για αυτοκίνητα ΑμεΑ, χώροι «περιπάτου» για ΑμεΑ (πεζόδρομοι), χώροι κινηματογράφων/θεάτρων, σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC, σχολεία με προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία και  ειδικά σχολεία.

Τα σημεία θα προβάλλονται στο εργαλείο www.prosvasis.co και αποτελεί μια online διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμεΑ που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης και προσπαθεί να δημιουργήσει προσβάσιμους προορισμούς. Οι πρώτες πόλεις χαρτογράφησης:  Καλαμάτα, Καρδίτσα / Τρίκαλα, Κως,  Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και  Πάτρα.


Η καμπάνια του έργου και η αναβάθμιση του

Η βάση που θα αποκτηθεί από το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσει και επίσημα μια καμπάνια για να γίνουν επιτέλους ορατοί οι Άνθρωποι με αναπηρία συμπεριλαμβανομένου πολλών παιδιών με αναπηρία στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει η αναβάθμιση του εργαλείου www.prosvasis.co με περισσότερες λειτουργίες και καλούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βάλουν σημεία στο εργαλείο.

Έτσι με σεβασμό στην διαφορετικότητα και ζήλο να παρέχουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας για ένα καινούργιο αύριο που θα έχουμε δημιουργήσει εμείς γιατί, ο κόσμος μας αλλάζει με το παράδειγμα μας.

Η Ελλάδα έχει παρόμοια μεγάλο αριθμό σε εμποδιζόμενα άτομα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που όμως είναι κλεισμένα στα σπίτια τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι τουρίστες ΑμεΑ που επισκέπτονται την Χώρα μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη γνώση των σημείων Υποδομές υπάρχουν αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται.


Στόχοι και το όφελος του τουρισμού

Στόχος είναι αυτό το πρωτοποριακό έργο και παγκοσμίως καινοτόμο να συνεχίσει να γίνεται και έξω από Ελληνικά όρια για τη δημιουργία ενός προσβάσιμου πλανήτη ώστε να αναδειχθούν και να συλλεχθούν όλες οι προσβάσιμοι προορισμοί για τα Άτομα με αναπηρία.

Έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα τη σημασία και τη σπουδαιότητα του έργου, οι δημιουργοί του έργου θέλουν να συνδράμουν με τις γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό των μελών τους στην προσπάθεια αυτή. Μια προσπάθεια που οπωσδήποτε χρήζει σεβασμού και θα αφήσει αδιαμφισβήτητα το σημάδι της στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ συνανθρώπων μας.

Η κίνηση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να φέρει αύξηση του τουρισμού, καθώς  θα αποτελέσει έναν σημαντικό λίθο για την ισχυροποίηση του τουρισμού στην Ελλάδα της κρίσης και ένα σπουδαίο βήμα για την προβολή της χώρας μας στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η φωνή των δημιουργών του έργου εύχεται  να φτάσει σε όλο το πλανήτη για την δημιουργία κοινωνιών που σέβονται τον Άνθρωπο, σε μια Ελλάδα της κρίσης που στηρίζει ανθρώπους με οράματα που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλο τον πλανήτη.


ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑ 26-27/5 Radio Spot