Σημαντική ελάφρυνση του κόστους των εκδηλώσεων του φετινού καρναβαλιού διαπιστώνει το Δ.Σ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας το οποίο κατά τη τελευταία συνεδρίασή του ασχολήθηκε και με τον απολογισμό του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.   

Όπως τονίζεται, ο  βασικός άξονας της πολιτικής της δημοτικής Αρχής και του Δ.Σ. του Καρναβαλιού είναι η συνεργασία με συλλόγους της πόλης, έτσι ώστε το καρναβάλι, ως το ποιο μαζικό έθιμο της πόλης, να απλωθεί όσο γίνεται περισσότερο, να αγγίξει το λαϊκό κόσμο και κυρίως να αναπτυχθεί μια ευρύτερη κουλτούρα  μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση.

Η απόφαση του  Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Πατρινού Καρναβαλιού μεταξύ άλλων αναφέρει: Το φετινό καρναβάλι πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Ιανουάριο, 15 μέρες του Φλεβάρη και 15 του Μάρτη, πάνω στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η Επιχείρηση λειτούργησε αν και είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί της από πιστωτές.   

Η πολιτική που ακολουθήθηκε από την νέα δημοτική Αρχή ήταν να μειωθεί το κόστος των εξόδων και τούτο υλοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό. Οι εκδηλώσεις για το 2015 στοίχησαν περίπου 100.000€ λιγότερο από αυτές του 2014. Για το 2016 το κόστος των εκδηλώσεων φτάνει τις 230.000€ περίπου και περιλαμβάνει και την κατασκευή των αρμάτων, ενώ ένα μέρος των εξόδων της εκδήλωσης του Μώμου, ανέλαβε ο Πολιτιστικός Οργανισμός. Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων του 2015 ήταν 310.000€. 

Αναλυτικά τα έξοδα ανά εκδήλωση του Καρναβαλιού 2016 ήταν:


Τα έσοδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, με βάση και την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για περιορισμό των χορηγιών, προήλθαν από την κατασκευή και πώληση στοιχείων του καρναβαλικού εργαστηρίου, καθώς και την ενοικίασή τους. 

Πιο αναλυτικά τα έσοδα ήταν:


Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο βασικός άξονας της πολιτικής της δημοτικής Αρχής και του Δ.Σ. του Καρναβαλιού είναι η συνεργασία με συλλόγους της πόλης, με σκοπό το καρναβάλι, ως το ποιο μαζικό έθιμο της πόλης, να απλωθεί όσο γίνεται περισσότερο, να αγγίξει λαϊκό κόσμο και κυρίως να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ώστε να το κρατήσει ως έθιμο δικό του, μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση. Φέτος τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς μια σειρά πολιτιστικοί σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Κοινωφελούς. Με αυτόν τον τρόπο στήθηκαν οι καρναβαλουπόλεις στις γειτονιές, αλλά και στα Ψηλά Αλώνια. Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης έγιναν σε συνεργασία με ερασιτεχνικό θίασο και καρναβαλικά γκρουπ, όπως και το έθιμο της καμήλας στα προσφυγικά, ενώ ο διαγωνισμός της καρναβαλικής βιτρίνας έγινε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο. Στο φετινό καρναβάλι εντάχθηκαν τρεις ακόμα εκδηλώσεις, όπως το babyrally, η παρέλαση με τις μπούλες και το «ζωγραφίζοντας τη μουσική».

Καταλήγοντας, η απόφαση του Δ.Σ, αφού τονίζει ότι το καρναβάλι στήνεται από ανθρώπους που έχουν μεράκι και αγάπη γι’ αυτό και ότι βασίζεται ούτως ή άλλως στον αυθορμητισμό του λαού, για σάτιρα και ανατροπή, σημειώνει: «Στόχος μας, είναι το Πατρινό Καρναβάλι μπροστά στην ανέχεια που αντιμετωπίζει ο λαός μας να αποτελέσει φθηνή λαϊκή διασκέδαση στους δρόμους, στις πλατείες και στις γειτονιές της πόλης, για τους πολίτες της Πάτρας».