Σε επιφυλακή βρίσκονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το ταυτόχρονο κλείσιμο των εναέριων συνόρων τριών χωρών προαναγγέλλει ουσιαστικά την επικείμενη επέμβαση στη Λιβύη, σε συνδυασμό με τις νατοϊκές ασκήσεις που έχουν ενταθεί στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το pronews η απόβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη αναμένεται από ώρα σε ώρα με στόχο την «μήτρα» του ISIS, τον θεωρούμενο τροφοδότη των «παραρτημάτων» του σε Συρία και Ιράκ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Phoenix Express 2016». Τα σενάρια της άσκησης επικεντρώνονται γεωγραφικά στη βόρεια Αφρική και σε αυτήν συμμετέχουν δυνάμεις από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ναυτικές επιχειρήσεις διευθύνονται από την βάση του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Νάπολη της Ιταλίας. Η εν λόγω άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου και αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν δύο αεροπορικές ασκήσεις της Συμμαχίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η ελληνική ΝΟΤΑΜ, αναφέρει ότι η χώρα μας αναμένεται να υποδεχθεί συμμαχικά αεροσκάφη που θα προέρχονται από τη Λιβύη και θα έχουν άδεια να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.