Ο Φάρος Ποντίων Πατρών, το βιβλιοπωλείο Discover Your Way και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, παρουσίασαν το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Σέρρα - Η Ψυχή του Πόντου».

Το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106) γέμισε με κόσμο όπου έδωσαν το «παρών» για να ακούσουν τον συγγραφέα ο οποίος παρουσίασε με ξεχωριστό τρόπο το βιβλίο του ενώ συνομίλησε με το κοινό που είχε πολλές ερωτήσεις να κάνει!


Τρεις χορευτές χόρεψαν ποντιακά υπό τους ήχους της λύρας αποσπώντας το χειροκρότημα. Η εκδήλωση ήταν πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή μακριά από τις συνηθισμένες «παρουσιάσεις».

Ο κ. Καλπούζος υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του που υπήρχαν στην είσοδο ενώ άπαντες απόλαυσαν την φιλοξενία του Βυζαντινό.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: Παρουσίαση βιβλίου "Σέρρα - Η Ψυχή του Πόντου" στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» 24-05-16