Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Δήμος και η Πάτρα στον τομέα της καθαριότητας, με τους εργάτες που υπάρχουν ως μόνιμο προσωπικό να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός δήμου του μεγέθους του Δήμου Πατρέων.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αρκετά σημεία της Πάτρας κατά καιρούς δεν είναι καθαρά, με τους εργάτες και τις υπηρεσίες του Δήμου να τρέχουν για να προλάβουν να καθαρίσουν και να δώσουν μία καλύτερη εικόνα στην πόλη.

Επί της ουσίας όμως, τρέχουν για να καλύψουν τέσσερις δήμους που ενώθηκαν σε έναν, όταν τις παλιότερες εποχές, επί του συστήματος Καποδίστρια, μόνο για τον μητροπολιτικό δήμο της Πάτρας, τον τομέα της καθαριότητας υπηρετούσαν 500 εργάτες.

Πλέον βέβαια οι εποχές έχουν αλλάξει και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβουν οι δημότες. Ο Δήμος Πατρέων στο τομέα της καθαριότητας λειτουργεί με το ¼ περίπου του προσωπικού που υπήρχε επί Καποδίστρια, την στιγμή που η επικράτεια του έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το κέντρο της πόλης γίνονται πλέον 108 διαδρομές σάρωσης, με 20 εργάτες, όταν για τις ίδιες διαδρομές πριν, η υπηρεσία διέθετε 80 εργάτες. Δουλεύει δηλαδή με 60 λιγότερους στο κέντρο.

Σκεφτείτε τι γίνεται και στα αλλά σημεία της Πάτρας. Παρόλα αυτά στο κέντρο και στην προσπάθεια του Δήμου να διατηρήσει όσο μπορεί καλύτερη την εικόνα της Πάτρας, γίνονται καθημερινά τρεις αποκομιδές απορριμμάτων κάτι που δεν γίνεται σε κανέναν άλλον δήμο της χώρας.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η εικόνα του κέντρου δεν είναι η καλύτερη. Αρκετά σημεία του είναι βρώμικα και υπάρχουν μέρες που τα σκουπίδια είναι διάσπαρτα στους δρόμους. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει σε συστάσεις σε εμπόρους, πολίτες και επαγγελματίες για να συμμορφωθούν.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το διαθέσιμο προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει καλά – καλά τις ανάγκες του κέντρου πόσο μάλλον τις περιοχές των πρώην Δήμων του Ρίου, της Παραλίας και της Μεσσάτιδας.

Ένας κάδος πλένεται κάθε τρεις μήνες!

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της καθαριότητας και η υπηρεσία του έχει να κάνει με το πλύσιμο των κάδων. 

Ο Δήμος διαθέτει μόνο ένα αυτοκίνητο-πλυντικό μηχάνημα. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πάρει δεύτερο. Τι σημαίνει αυτό; Απλά, αν υποθέσουμε ότι ξεκινήσει σήμερα το μηχάνημα να πλένει κάδους στα Καμίνια, σε τρεις μήνες περίπου θα έχει φτάσει στη Ροδινή!

Άρα, ο κάθε κλάδος πλένεται ανά τρεις μήνες. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί κάδοι απορριμμάτων να μυρίζουν έντονα, ακόμα και όταν είναι αδειανοί,  ειδικότερα τους θερινούς μήνες, αφού η ζέστη δυσχεραίνει το πρόβλημα.

Η δημοτική αρχή γνωρίζει όλα αυτά τα προβλήματα και ψάχνει να βρει λύσεις για να τα αντιμετωπίσει. Χρειάζεται όμως και η ανάλογη προσπάθεια και κατανόηση από τους δημότες…