Περίπου 150 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί έπειτα από δυο κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών στην κεντρική Σρι Λάνκα, με τα σωστικά συνεργεία να διακόπτουν τις επιχειρήσεις μετά την ανάσυρση 14 σορών.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ανάγκασαν πάνω από 223.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σχετικά κυβερνητικά στοιχεία. Συνολικά σε όλη τη χώρα ανασύρθηκαν 17 σοροί και ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέρχεται σε 37, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που όμως προειδοποιεί πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί πολύ.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σε περιοχές γύρω από την πόλη Αραναγιάκα, 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου τρία χωριά θάφτηκαν αργά χθες βράδυ.

«Ως τις 18:00 (τοπική ώρα) 134 (κάτοικοι) ακόμη αγνοούνται και έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα 14 πτώματα από τον τόπο όπου έγινε η κατολίσθηση στην Αραναγιάκα», δήλωσε ο υποστράτηγος Σουντάνθα Ρανασίνγκε, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Αναστείλαμε τις επιχειρήσεις για την ημέρα διότι έχει πέσει το σκοτάδι και η επιχείρηση συνεχιζόταν επί 20 ώρες και πλέον. Θα ξαναρχίσουμε αύριο το πρωί», είπε ο αξιωματικός.

Πάνω από 350 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού που πήρε μέρος σε μια συνάντηση για τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην Αραναγιάκα δήλωσε πως φοβάται ότι ο οριστικός απολογισμός των νεκρών θα ανέλθει σε «300 ως 400».

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλη μια κατολίσθηση, στη Μπουλαθκοπιτίγια, έθαψε ζωντανούς τουλάχιστον 16 ανθρώπους. Μόλις τρεις σοροί έχουν ανασυρθεί εκεί.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού, 150 άνθρωποι που διασώθηκαν στην Αραναγιάκα μεταφέρθηκαν σε έξι καταυλισμούς για εκτοπισμένους. Ο στρατός, χρησιμοποιώντας βάρκες και ελικόπτερα, κατάφερε να διασώσει πάνω από 200 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στη βορειοδυτική παραθαλάσσια περιοχή Πουτάλαμ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Πλημμύρες και ξηρασίες πλήττουν κυκλικά τη Σρι Λάνκα, όπου στο νότο η περίοδος των μουσώνων διαρκεί από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και στο βορρά από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο.