Μπορεί τα χόρτα στις πλατείες της Πάτρας να έχουν θεριέψει, μπορεί να δέντρα σε ορισμένα σημεία να έχουν αρκετό καιρό να κλαδευτούν, μπορεί πάλι οι κήποι σε κοινόχρηστους χώρους να έχουν την εικόνα της εγκατάλειψης, όμως αλήθεια έχει σκεφτεί κανείς πόσα άτομα υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου για αυτή τη δουλειά;

Ε, λοιπόν στην κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου τα άτομα που υπάρχουν στην διάθεση της δημοτικής αρχής, με το... ζόρι  ξεπερνούν τα 20 στον αριθμό.  Έχουμε και λέμε:

Ένας υπάλληλος έχει την ευθύνη της περιοχής του Ρίου, δύο για την περιοχή των Βραχνέικων – Παραλίας και Μεσσάτιδος, τρεις για το Κεντρικό διαμέρισμα, τέσσερις για το Αρκτικό διαμέρισμα, τέσσερις για το Ανατολικό διαμέρισμα, τέσσερις για το Νότιο διαμέρισμα, τέσσερις στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και ένας για την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, δηλαδή από το πάρκο της Ακτής Δυμαίων κοντά στο Νέο Λιμάνι έως και την παραλία της Πλαζ!

Οι περισσότεροι από αυτούς τους υπαλλήλους είναι γυναίκες, άρα δεν είναι κατάλληλοι για βαριές εργασίες, ενώ ορισμένοι είναι ηλικιωμένοι και κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, τις δυσκολίες που υπάρχουν για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φροντίσουν μία Πάτρα που η έκταση της δεν έχει καμία σχέση με την επικράτεια που είχε κάποτε ως Καποδιαστριακός Δήμος.

Μια Πάτρα που η έκταση της πλέον ξεκινά βόρεια από την περιοχή της Μοίρας και του Αγίου Στεφάνου, νοτιοδυτικά φτάνει έως τα Καμίνια, με το νοτιανατολικό κομμάτι της να φτάνει έως την Ροδινή.

"Κάνουμε ότι μπορούμε, δεν προλαβαίνουμε..."

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων, Παναγιώτης Κωστόπουλος, μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει τα εξής: «Η Πάτρα αυτή τη στιγμή έχει 250 πλατείες, 250 σχολεία και γύρω στα 15.000 στρέμματα κοινόχρηστους χώρους που θα πρέπει η υπηρεσία να φροντίσει.

Για όλα αυτά, λοιπόν, είναι αναγκασμένοι να τρέχουν οι λιγοστοί υπάλληλοι που έχει ο Δήμος στην διάθεση του. Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε, όμως, όπως καταλαβαίνει κανείς είναι φύση αδύνατον να καταφέρουμε όλα να τα έχουμε στην εντέλεια».

Η κατάσταση για την υπηρεσία και τον Δήμο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την άνοιξη και τους θερινούς μήνες, την στιγμή που τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας ξεκινούν την χειμερινή περίοδο.

Ο Δήμος, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως η δημοτική αρχή, προς την εκάστοτε κυβέρνηση, έχει ανάγκη από εργάτες και από εργατικά χέρια. Ειδικότερα στις υπηρεσίες για τις εξωτερικές εργασίες δεν υπάρχουν άτομα. Είναι ανάγκη να γίνουν προσλήψεις, όμως κάτι τέτοιο είναι απίθανο εξαιτίας της παρατεταμένης  εφαρμογής των πολιτικών του μνημονίου.

Να λοιπόν γιατί βλέπει κάποιος στις πλατείες της Πάτρας να θεριεύουν τα χόρτα, τα γκαζόν να είναι ακούρευτα και γενικότερα να υπάρχει αυτή η εικόνα της σχεδόν πρωτόγονης φύσης, μέσα και έξω από το κέντρο της πόλης.  

Γιατί όσο και να τρέχουν οι άνθρωποι αυτοί δεν προλαβαίνουν. "Ζούγκλα", με λίγα λόγια, εξαιτίας της "ζούγκλας" του μνημονίου...