Σύσκεψη για το σχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Π.Φ.Υ.) που έστειλε στο Δήμο Πατρέων η 6η Υ.Πε, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στα πλαίσια προετοιμασίας της συζήτησης που πρόκειται να γίνει για το θέμα αυτό, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας, η Αντιδήμαρχος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας ( ΕΙΝΑ), του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Θώρακος, της Τριμελούς Επιτροπής Κέντρων Υγείας και του Συλλόγου Επιστημόνων μαιών.

Εισηγητής στη σύσκεψη από τη Δημοτική Αρχή ήταν ο Αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας, ο οποίος έθεσε τους βασικούς άξονες που θα κινούνται οι προτάσεις του Δήμου κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτοί είναι:

1. Αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, ενταγμένο στο ενιαίο κρατικό σύστημα υγείας.

2. Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , να περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

3. Η ανάπτυξή τους, να λαμβάνει υπ όψιν τον πληθυσμό, τη σύνθεσή του, την επιδημιολογία, την ύπαρξη βιομηχανικής ή αγροτικής παραγωγής, τον παιδικό πληθυσμό, τα σχολεία, τα ΑμεΑ, τους μετανάστες κλπ.

4. Να είναι στελεχωμένο με γιατρούς  όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους υγειονομικούς, υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό.

5. Να διαθέτει πλήρη εργαστηριακό διαγνωστικό εξοπλισμό, φυσιοθεραπευτήριο, οδοντιατρείο και φαρμακείο.

6. Να λειτουργεί κανονικά και σε 24ωρη βάση.

Κριτήριο όλων των παραπάνω – όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Πελεκούδας – είναι να επιτελούνται όλες οι εργασίες της Π.Φ.Υ. με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Επίσης, να καλύπτονται πλήρως οι γενικές και ειδικές ανάγκες σε υπηρεσίες της Π.Φ.Υ. όλου του πληθυσμού.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίες  - όπως τόνισε ο Δήμαρχος – θα ληφθούν υπ όψιν στην τελική διαμόρφωση των θέσεων του Δήμου, με βάση τις λαϊκές ανάγκες της περιοχής μας.

Από τη συζήτηση, επιβεβαιώθηκε η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που διαμορφώνεται στο δημόσιο τομέα υγείας και στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, ότι έχει ληφθεί απόφαση κατάργησης του Θώρακος, το ο ποίο θα λειτουργεί ως μια απλή Κλινική, ενσωματωμένη στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ τόνισαν, πως δεν μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση στον τομέα υγείας, όσο θα διαιωνίζεται η πολιτική της απλήρωτης εργασίας των γιατρών (εφημερίες) αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αντίστοιχες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και με τους υπόλοιπους φορείς υγείας, οι οποίοι και θα προσκληθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναπτύξουν τις απόψεις τους.