Παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη στην αίθουσα «Αίγλη» της VESO MARE, η βιογραφία της Πόλυς Πάνου με τίτλο «Η αρχόντισσα», που φέρει την υπογραφή του γνωστού συγγραφέα Κώστα Παπασπήλιου και αποτελεί έκδοση της Λαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας «Εν Χορδώ».

Τυπώθηκε ειδικά για την αυριανή συναυλία-αφιέρωμα στην Πατρινή τραγουδίστρια, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (ώρα 21.15) και θα διανεμηθεί δωρεάν στους ακροατές.

Η εκδήλωση της παρουσίασης της βιογραφίας, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Ν.Δ. Ελλάδας, του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών «Παρασκευή».

Για το έργο και την σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια, μίλησαν ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Ν.Δ. Ελλάδας, Γιώργος Πετρίτσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας, Έφη Αναλυτή, ο μαέστρος Θοδωρής Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών «Παρασκευή» Τάσος Μυλωνάς, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, που αναφέρθηκε στα άγνωστα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τα οποία ξεδιπλώνουν το μουσικό έργο και τη ζωή της Πατρινής καλλιτέχνιδος.

Ο Κώστας Παπασπήλιος, υπογράμμισε το ιδιαίτερο μουσικό χάρισμα της Πόλυς Πάνου και την ξεχωριστή ερμηνεία της, η οποία δημιούργησε όπως είπε «μουσική σχολή στο λαϊκό τραγούδι», ενώ στάθηκε στις μεγάλες συνεργασίες της:

Αρχικά, με το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952), το οποίο είχε γράψει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ακολούθως το «Να πας να πεις της μάνας μου (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα. Αναφέρθηκε επίσης στους κορυφαίους λαϊκούς συνθέτες της δεκαετίας του '50 που της έδωσαν τραγούδια τους, όπως οι: Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Μητσάκης, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης κ.ά. εξιστορώντας μοναδικά στιγμιότυπα από αυτές τις μυθικές συνεργασίες.

Τη χαρακτήρισε ως την κορυφαία ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού: «Είναι η πρώτη των πρώτων! Είχε ένα ξεχωριστό χρώμα στη φωνή της, μια σπάνια ωριμότητα στην ερμηνεία της και έναν ιδιάζων λαϊκό τρόπο στην απόδοση των τραγουδιών, που ξέφευγε εντέχνως από το μουσικό μέτρο. 

Σαν άνθρωπος ήταν πολύ δοτική και φιλεύσπλαχνη, αλλά και πολύ χιουμορίστρια. Αγαπούσε τα παιδιά, ήταν πολύ ευαίσθητη και συναισθηματική. Για την Πάτρα, η Πόλυ Πάνου μαζί με τον Τώνυ Μαρούδα, θεωρώ ότι αποτελούν το κορυφαίο μουσικό δίδυμο που ανέδειξε η πόλη διαχρονικά!»
Παράλληλα ο Κώστας Παπασπήλιος, επαίνεσε τον μαέστρο Θοδωρή Γεωργόπουλο για την πρωτοβουλία του να εκδώσει το βιβλίο και να διοργανώσει το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη της Πόλυς Πάνου, ενώ τόνισε την μεγάλη καλλιτεχνική αξία της 60μελούς Λαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας «Εν Χορδώ», που όπως είπε «αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια, τον καλύτερο πρεσβευτή της μουσικής Πάτρας, σε ολόκληρη την Ελλάδα».