Παραδόθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης και επίσημα τα κοινόχρηστα ποδήλατα στο κοινό της Πάτρας για την δωρεάν μετακίνηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα υπεγράφη στο Δημαρχείο της Πάτρας συμφωνία παραχώρησης των κοινόχρηστων ποδηλατών μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, σε μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Τα πρόγραμμα θα λειτουργήσει πολιτικά, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου Giftz το οποίο θα συμπεριλάβει ως ένα ενιαίο σύστημα τα κοινόχρηστα ποδήλατα της Πάτρας.

Μετά τις υπογραφές οι εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας βρέθηκαν στο σταθμό των κοινόχρηστων ποδηλάτων στην πλατεία Γεωργίου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, αλλά και για την έναρξη του προγράμματος.

Όπως ήδη έχει γραφτεί η χρήση των ποδηλάτων θα είναι δωρεάν, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες  για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, αλλά και τους στόχους που έχουν θέσει οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

Ti είπε ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Πατρέων δήλωσε: «Λειτουργούν από σήμερα τα κοινόχρηστα ποδήλατα με στόχο να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό μέσο κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης μας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε το ποδήλατο, γιατί η μαζική χρήση του μπορεί να αποτελέσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και εύκολης πρόσβασης, φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, πρέπει να έχει πλεονεκτική θέση, να προβληθεί και να αποτελεί προτεραιότητα.

Η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει, ξεπερνώντας καθυστερήσεις δεκαετιών, να αποκτήσει η πόλη τις αναγκαίες υποδομές για την χρήση των ποδηλάτων. Αξιοποιεί τον ποδηλατόδρομο που δημιουργήθηκε από την ΑΔΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου CIELO στο Νότιο Πάρκο και σχεδιάζει την επέκτασή του σε όλο το μήκος της παραλιακής, έως την πλαζ της Αγυιάς».

Που γίνονται οι εγγραφές

Οι εγγραφές αρχίζουν από τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016. Η εγγραφή συνδρομητών και η παραλαβή των ηλεκτρονικών καρτών θα γίνεται από:

* Τα γραφεία της ΑΔΕΠ ΑΕ (Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού, Πάτρα). (10.00 – 14.00).

* Το ΚΕΠ - Εντός Συνεδριακού Κέντρου - Παλιό Λιμάνι, Πάτρα. (12.00 - 14.00).

* Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολίτη, Μαιζώνος και Βότση (12.00 - 14.00).

* Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΔΕ Αιγίου 23 & Αμερικής (2610316242).

Οι θέσεις των σταθμών

Οι θέσεις των Σταθμών Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι οι παρακάτω:

1 Νότιος (νέος) λιμένας Πάτρας.

2 Δημοτικός χώρος στάθμευσης «Γεώργιος Καλεντζώτης».

3 Πλατεία Τριών Συμμάχων / Κεντρικός Σιδηροδρ.Σταθμός.

4 Πλατεία Γεωργίου Α΄.

5 Αγορά Αργύρη / Πεζόδρομος Καψάλη.

6 Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας).

7 Πλατεία Καποδίστρια (Μαρκάτο).

8 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

9 Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Πίνδου).

10 Πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων (συμβολή με Μαιζώνος).

11 Σταθμός υποδοχής επιβατών «Π. Κανελλόπουλος».

Τι είναι το ΣΚΠ

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων [ΣΚΠ] είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη υπηρεσία, που αφορά στη δωρεάν διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση. Εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο - αφετηρία προς άλλο σημείο - προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία.

Το ΣΚΠ Πάτρας απευθύνεται σε κατοίκους της πόλης, συστηματικούς κυρίως χρήστες, άνω των 18 ετών. Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους τους χρήστες. Ως πολιτική ορθής χρήσης ορίζεται το διάστημα των τεσσάρων (4) ωρών από τη στιγμή της παραλαβής του ποδηλάτου από κάποιο σταθμό.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εγγραφές των χρηστών στο σύστημα και θα διεξαχθεί και μια ενημερωτική καμπάνια με εθελοντές, που θα βρίσκονται στους κύριους σταθμούς του συστήματος, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες και θα διανέμουν πληροφοριακό φυλλάδιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του ΣΚΠ Πάτρας είναι η εγγραφή στην υπηρεσία ως συνδρομητές, προκειμένου να παραλάβουν προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση των ακόλουθων δικαιολογητικών:

* Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας.

* Φωτοαντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για την «ταυτοποίηση» της μόνιμης κατοικίας.

Οδηγίες για την χρήση τους

Η χρήση του ΣΚΠ Πάτρας είναι απλή και σύντομη.

Η παραλαβή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή – κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα ακόλουθα 3 βήματα:

1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή, ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων.

2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του ΣΚΠ Πάτρας στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη.

3. Μόλις η κάρτα αναγνωριστεί η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Η επιστροφή ενός κοινόχρηστου ποδηλάτου από συνδρομητή – κάτοχο προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήσης, γίνεται ακολουθώντας τα ακόλουθα 3 βήματα:

1. Επιλέγεις μια κενή θέση στις βάσεις πρόσδεσης.

2. Πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά της θέσης πρόσδεσης που επέλεξες και τοποθετείς το ποδήλατο στην κλειδαριά. Η ταυτότητα του κοινόχρηστου ποδηλάτου αναγνωρίζεται αυτόματα και η κλειδαριά ασφαλίζει, εκπέμποντας χαρακτηριστικό ήχο.

3. Επιλέγοντας το κατάλληλο πλήκτρο (YES/ΝΑΙ – NO/ΟΧΙ) δηλώνεις αν το κοινόχρηστο ποδήλατο που επέστρεψες είναι σε καλή κατάσταση.