Μπορεί να συμπλήρωσε ήδη 120 χρόνια καθημερινών διαδρομών, παραμένει όμως νεότατος και γεμάτος κέφι για ατέλειωτα ταξίδια! Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, αναπόσπαστο κομμάτι του Φαραγγιού του Βουραϊκού, ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, το κύμα με το χιόνι και αποτελεί κεφάλαιο στην τοπική κουλτούρα των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Φέτος ο μήνας Μάιος αναδεικνύεται σε μήνα μοναδικών αποδράσεων και εμπειριών στη φύση, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ανοιχτών εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος με επίκεντρο μια από τις σπανιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου, υπό τον τίτλο “Εν Συρμώ - Γιορτές Οδοντωτού” και με σύνθημα “Μας ταξιδεύει, μας ενώνει, μας εμπνέει”. Η συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) του Δήμου Αιγιαλείας, του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, της “Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.”, του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού, δημιούργησε ένα ελκυστικό πρόγραμμα γεμάτο ταξίδια με μειωμένο εισιτήριο για μαθητές και ομάδες, πεζοπορία στο μοναδικό Φαράγγι του Βουραϊκού, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τοπικών προϊόντων, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσίαση βιβλίου από το Γενικό Λύκειο Διακοπτού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Όλα αυτά, με γνώμονα την ανάδειξη της μοναδικότητας του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων και του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCΟ.

Κυρίαρχος στόχος των διοργανωτών είναι το πρόγραμμα που ξεκινά φέτος και που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, να γίνει θεσμός και κάθε Μάιο, να αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως αυτή η εντυπωσιακή σιδηροδρομική και περιπατητική ένωση των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, με 'όχημα' τον Οδοντωτό ως τουριστικό κεφάλαιο και στοιχείο πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 7 Μαΐου στις 7 μ.μ. στον Σταθμό Οδοντωτού στα Καλάβρυτα. Η κήρυξη της έναρξης θα γίνει από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, την αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, με την παρουσία των προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππου Τσαλίδη, των δημάρχων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Θανάση Παναγόπουλου και Γιώργου Λαζουρά και της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ κας Μαρίας Τσουκαλά. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επανεκκίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001, ομιλίες και παρουσιάσεις για την ιστορία των 120 χρόνων του Οδοντωτού. Την Κυριακή 8 Μαΐου το πρωί, εξάλλου, χιλιάδες πεζοπόροι αναμένεται να συμμετάσχουν στο 36ο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού, ενώ οι δύο φιλοξενούμενοι Υπουργοί θα κατέβουν με το τρενάκι από τα Καλάβρυτα στο Διακοπτό, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.ensirmo.gr, καθώς και στη σελίδα “Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού” στο Facebook. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 7 Μαΐου

19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

Έναρξη εκδηλώσεων «Εν Συρμώ». Χαιρετισμοί των Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.κ. Παναγιώτη Θεοχάρη και Φίλιππου Τσαλίδη, των δημάρχων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Γιώργου Λαζουρά και Θανάση Παναγόπουλου και της Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ κας Μαρίας Τσουκαλά. Κήρυξη έναρξης από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

«Επανεκκίνηση!» Λειτουργία και κίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής ΔΚ 8.001.

«Τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και η σημασία του για την περιοχή μας». Ομιλίες και παρουσιάσεις, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι.

Έκθεση φωτογραφίας και μουσικό κέρασμα. 

Κυριακή 8 Μαΐου

Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

Αναχώρηση λεωφορείων με επισκέπτες από Διακοπτό για Ζαχλωρού, σύμφωνα με τον κατάλογο δηλώσεων συμμετοχής. Δρομολόγια λεωφορείων: 06:45, 08:15 και 09:45.

07:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

36ο Πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Έναρξη της κατάβασης του φαραγγιού. Υποδοχή και εκδηλώσεις στους σταθμούς Τρικλιά, Νιάματα και Διακοπτό. Τις εκδηλώσεις για το 36ο Πέρασμα στο φαράγγι διοργανώνει ο «Σύλλογος Ορειβασίας-Χιονοδρομίας-Αναρρίχησης-Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ και άλλων φορέων.

11:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Η Πολιτεία ταξιδεύει με τον Οδοντωτό». Αναχώρηση συρμού με τιμητική εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Έλενα Κουντουρά. Υποδοχή στο Διακοπτό. 

Σάββατο 14 Μαΐου          

19:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

«Ο Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων ως μέσο της Τοπικής Ανάπτυξης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού». Εκδήλωση και συζήτηση. 

21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

«Τραγούδια των τραίνων». Το συγκρότημα Passepartout με μια συλλογή τραγουδιών για τα τραίνα, από το χθες και το σήμερα. 

Τετάρτη 18 Μαΐου [Διεθνής Ημέρα Μουσείων]

«Δημοσιογράφοι Εν Συρμώ». Ημερήσιο δημοσιογραφικό οδοιπορικό με τον Οδοντωτό, από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη μουσειακή μηχανή, στον σταθμό Διακοπτού.

20:00-22:00 | Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

«Διαδράσεις μνήμης: Οδοντωτός σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα». 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας: Κατοχή-αντίσταση-ολοκαύτωμα-απελευθέρωση. 

Σάββατο 21 Μαΐου

11:00-13:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, σε συνεργασία με την «Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.»

12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

Φιλαρμονική Νέων του Δήμου Καλαβρύτων. Μουσική εκδήλωση - συναυλία. 

Κυριακή 22 Μαΐου [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας]

11:00 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό

«Οδοντωτός Σιδηρόδρομος - Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, γραμμές παράλληλες». Εκδήλωση - ημερίδα από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. 

Σάββατο 28 Μαΐου

19:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Οδοντωτός και Καλάβρυτα - 120 χρόνια ΜΑΖΙ με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη». Εκδήλωση- συζήτηση για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού.

21:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Καλάβρυτα

«Τραγουδάμε για τον Οδοντωτό». Χαρούμενη μουσική εκδήλωση-συναυλία. 

Κυριακή 29 Μαΐου

10:30 | Πνευματικό Κέντρο, Διακοπτό

«Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου, Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων, 1896-2016». Παρουσίαση του βιβλίου που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕΛ Διακοπτού, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

11:30-13:30 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

«Γεύσεις του Οδοντωτού». Εκδήλωση για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, σε συνεργασία με την «ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.»

12:00 | Σταθμός Οδοντωτού, Διακοπτό

Φιλαρμονική Αιγίου “Ευτέρπη”. Μουσική εκδήλωση - συναυλία. 

Κυριακή 5 Ιουνίου [Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος]

Ώρες δρομολογίων Οδοντωτού

«Εκπαίδευση Εν Συρμώ». Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους επιβάτες των δρομολογίων του Οδοντωτού, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπσης Κλειτορίας-Ακράτας. 

Δευτέρα 6 Ιουνίου

10:00 | Καλάβρυτα

«Δράσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον Οδοντωτό και το Εθνικό πάρκο». Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το Εθνικό Πάρκο και το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο. Διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Κλειτορίας-Ακράτας.