Στο παλιό αρχοντικό της οδού Αλφόνσου Πίπερμαν, η ήρεμη ζωή της ζάμπλουτης οικογένειας Πουστοδούλου, που εμπορεύεται τα προφυλακτικά Μπες-Βγες, ταράσσεται από τις συνεχείς απώλειες των μελών της. Όταν η πεντάχρονη Σίσσυ, η νόμιμη κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας, αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει, αποφασίζει να αναλάβει δράση και να ξεσκεπάσει το καλά κρυμμένο μυστικό. Κανείς, όμως, δεν ξέρει το δικό της μυστικό. Η Σίσσυ μεγαλώνει με δεκαπλάσια ταχύτητα από το κανονικό κι έχει το μυαλό πενηντάχρονης γυναίκας.

Η «Οικογένεια Μπες-Βγες» βρίθει από σαρκαστικά σχόλια, ατέλειωτες παρομοιώσεις, χιουμοριστικές μεταφορές και βωμολοχίες. Αλλά μέσα από το χιούμορ λέγονται τα πιο βαθιά πράγματα κι αυτό συμβαίνει κατά κόρον στο κείμενο του Γιάννη Ξανθούλη. Η προβληματική της ελληνικής οικογένειας εξετάζεται εδώ –την εποχή της «Αλλαγής»- μ’ έναν εντελώς σουρεαλιστικό τρόπο, μέσω της οικογένειας Πουστοπούλου. Μια οικογένεια, της οποίας τα μέλη έχουν να πουν πολύ περισσότερα πράγματα σήμερα από ότι το 1982 (που κυκλοφόρησε το βιβλίο). Εν έτη 2016, τέτοιες ανισόρροπες οικογένειες αφθονούν και μάλιστα επαίρονται για τα χάλια τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση του παππού στη μικρή Σίσσυ: «Το μεγάλο μας ατού είναι ότι έχουμε λεφτά κι είναι θέμα ταλέντου να αγαπάς, Σίσσυ. Το μόνο ατού της δικής μας οικογένειας είναι ότι είχε λεφτά, πολλά λεφτά».

Το έργο του Ξανθούλη, ουσιαστικά, μιλάει για την αγάπη, μέσω πάρα πολλών θανάτων. Η μικρούλα Σίσσυ αγάπη θέλει πάνω απ’ όλα και την αναζητά, κυρίως, στο πρόσωπο του πατέρα της. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε μια πολύ περίεργη ιστορία ενηλικίωσης, που θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα: Ποιά είναι η στιγμή της ενηλικίωσης; Πρέπει να «σκοτώσουμε» τους γονείς μας, για να πάμε παρακάτω;


Ο σκηνοθέτης Θανάσης Ζερίτης κατάφερε να μείνει πιστός στο πνεύμα του βιβλίου και –με πολύ δουλειά- να βρει τους κώδικες, για να το μεταφέρει στη σκηνή, συνδυάζοντας στοιχεία φάρσας, κωμωδίας καταστάσεων, θρίλερ, παρωδίας, standup κι άλλων θεατρικών ειδών.

Η κύρια σκηνοθετική σύλληψη είναι η ανάθεση του ρόλου της μικρής Σίσσυς σε τέσσερις ηθοποιούς (Αριστέα Σταφυλαράκη, Αμαλία Νίνου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα). Ο χαρακτήρας της ηρωίδας είναι πραγματικά πολύπλευρος και κατ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται έξοχα.  Όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι του έργου –κι είναι πολλοί- παίζονται, επίσης, από τις τέσσερις ηθοποιούς. Ουσιαστικά, τους βλέπουμε όλους μέσα από τα μάτια της ηρωίδας, όπως αυτή τους αντιλαμβάνεται. Σε αυτό βοηθά και το εικαστικό μέρος της παράστασης, με τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια –με τα φωτεινά τους χρώματα- να μας βάζουν για τα καλά στο μυαλό ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Πολύ καλές οι μουσικές επιλογές, με το τραγούδι «Paint it black» των Rolling Stones να κλέβει την παράσταση, ενώ οι φωτισμοί δημιούργησαν ένα κλίμα μυστηρίου. Μεγάλου ατού της παράστασης η εμπνευσμένη κινησιολογία, που πραγματικά δεν άφηνε λέξη από το κείμενο χωρίς να την αναπαραστήσει απολαυστικά.

Οι ηθοποιοί λειτούργησαν ισότιμα κι αναπόσπαστα στη σκηνή, με διαρκείς εναλλαγές ρόλων –κυρίως μέσω των κινήσεων και των φωνών τους- κι άψογο συντονισμό. Ξεχώρισα την Ελένη Κουτσιούμπα, εύθραυστη και δυναμική ταυτόχρονα, με πλούσιες υποκριτικές δυνατότητες, ελκυστική σκηνική παρουσία και καλοδουλεμένα εκφραστικά μέσα. Από κοντά κι η Αριστέα Σταφυλαράκη, που έπαιξε μ’ ενέργεια, ζήλο κι εξαιρετική κίνηση.

Εν τέλει, πρόκειται για μια διασκεδαστική παράσταση, που σε οδηγεί μέσα από το μαύρο χιούμορ και τα καυστικά -πολιτικά, κοινωνικά, προσωπικά- σχόλια σ’ έναν κόσμο, που βαθιά μέσα σου τον ξέρεις πολύ καλά, κι ας μοιάζει άγνωστος αρχικά.


«Οικογένεια Μπες-Βγες»

Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης
Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χάρης Κρεμμύδας, Ελένη Τσιμπρικίδου
Βοηθός φωτιστή: Θέμης Θεοχάρογλου
Φωτογραφίες: Ρούλα Λιανού, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Γιώργος Βαλσάμης
Γραφιστική επιμέλεια: Αριστείδης Παναγόπουλος
Παίζουν: Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη

Τελευταία παράσταση:

Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου, 9:30μμ

Θέατρο “Λιθογραφείον”
Μαιζώνος 172 & Τριών Ναυάρχων

Τηλ.: 2610 328394

Σελίδα του θεάτρου: https://www.facebook.com/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%9B%CE%B9%CE%B8%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%BD-Lithografion-Theatre-107168247742/?fref=ts

Γενική είσοδος: 12 €
Μειωμένο: 8€ (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ομαδικό άνω των 10 ατόμων)
Ατέλειες: 6€ (Θεατρικών Σπουδών, Θεατρολόγων, σπουδαστές Δραματικών Σχολών)