Την Πέμπτη 21/04/2016 στις 7:30 το απόγευμα, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α. διοργανώθηκε με επιτυχία εσπερίδα με θέμα: «Η σημασία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», η οποία έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Πλατεία Δημοκρατίας) στην Κάτω Αχαΐα.

Η εσπερίδα αποτελεί μία από σειρά ενημερωτικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα σε κομβικά σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα οφέλη αυτού του σημαντικού εργαλείου που διαθέτει η Περιφέρεια. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Προέδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Δ.Ε. κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος, επισήμανε πως το Εδαφολογικό Εργαστήριο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον Αγροτικό κόσμο με πολλαπλά οφέλη, τα οποία αναδεικνύονται μέσω των ενημερωτικών αυτών συναντήσεων.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην παρουσίαση, ο Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Διονύσιος Μαυρόγιαννης, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου και Καθηγητής Του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλειος Αναστασόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σταύρος Βέρρας.

Στην παρουσίαση της εσπερίδας συμμετείχε ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, κ. Παντελής Μπαρούχας, ο οποίος έχει και την Επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου, ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Δ.Ε. και ο κ. Γεώργιος Καλατζόπουλος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε.

Μετά την παρουσίαση των ομιλητών ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους παρευρισκομένους, κατά την διάρκεια του οποίου υπήρξε δέσμευση από τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας, κ. Φωτόπουλο, ότι θα δημιουργηθούν μέσα από αυτές τις συναντήσεις ομάδες εργασίας με άτομα από φορείς που συμμετείχαν σε αυτές, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου.

Το εδαφολογικό εργαστήριο έχει ως κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των εδαφών, και την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το εργαστήριο είναι υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές που στόχο έχουν να υποστηρίξουν το έργο των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με τον Πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, γεωπόνοι, έμποροι κλπ).

 Στο πλαίσιο της παραπάνω εσπερίδας προηγήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις από τον κ. Μπαρούχα και τον κ. Παρασκευόπουλο με παραγωγικούς φορείς της περιοχής του Νομού Αχαΐας, που στόχο είχαν την ευρύτερη ενημέρωση τους για την λειτουργία και τις δυνατότητες του εδαφολογικού εργαστηρίου.