Ο αγαπημένος «βοσκός» του ελληνικού κινηματογράφου, ένας από τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους της σύγχρονης εγχώριας θεατρικής σκηνής και ένας από τους ανθρώπους που είχαν αγαπήσει την Πάτρα και το θέατρό της όσο κανείς, δεν βρίσκεται πια κοντά μας.

Ο λόγος για τον Γιάννη Βόγλη, τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στους θεατρικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της Πάτρας, καθώς όλοι έχουν να λένε για τον χαρακτήρα και το ήθος ενός σημαντικού ηθοποιού που προσπάθησε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της πόλης.

Στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, στα δύο περίπου χρόνια που ήταν στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, από το 2009 έως το 2011, έχουν να θυμούνται την λατρεία του για το θέατρο και την εργασιομανία που είχε, δουλεύοντας από το πρωί έως το βράδυ για να πετύχει το σχέδιο και τους στόχους που είχε θέσει.

Έφυγε βέβαια πικραμένος, σε έναν βαθμό, από εκεί. Όσοι τον είχαν γνωρίσει από κοντά αυτό που θα θυμούνται από τον Γιάννη Βόγλη ήταν η αγάπη και η λατρεία που είχε για το θεατρικό σανίδι. Ήταν ένας κλασικός θεατράνθρωπος.

Στο ευρύ κοινό ο Γιάννης Βόγλης έγινε γνωστός μέσα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ηθοποιούς, ζεν πρεμιέ της εποχής του.


Οι νεότερες γενιές τον γνώρισαν μέσα από την κλασική ταινία «Κορίτσια στον ήλιο».

Ο αέρας του νησιού, ο καλοκαιρινός έρωτας, η αθωότητα μιας εποχής, όλα αυτά ενσαρκώθηκαν σε μία ταινία που έμεινε διαχρονική, με τον ίδιο να παίζει τον ρόλο του βοσκού. Η ατάκα του «στάσου μύγδαλα» την ώρα που κυνηγούσε την τουρίστρια, υπό τη υπέροχη μελωδία του «Ένα πρωινό», θα τον κυνηγούσε, όπως έλεγε και ίδιος αργότερα, για μία ζωή.

Ο Γιάννης Βόγλης φυσικά ήταν πολλά περισσότερα πράγματα για την τέχνη του ηθοποιού από ότι ένας ρόλος, έστω και κλασικός. Οι ερμηνείες του στο θέατρο, έχοντας περάσει αρκετές φορές από την Πάτρα, με ένα κοινό που τον είχε αγαπήσει ήταν συγκλονιστικές.

Ποιος δεν θυμάται την τελευταία του εμφάνιση στο Ρωμαϊκό Ωδείο τον Σεπτέμβρη του 2012 στη παράσταση Ηλέκτρα στο πλαίσιο του «34ου Φεστιβάλ Πάτρας 2015 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος»;

Το κοινό της Πάτρας τον είχε καταχειροκροτήσει. Η τελευταία του εμφάνιση πάντως στην Πάτρα ήταν στο θέατρο "Πάνθεον" με το έργο "Θείος Βάνιας" όπου και πάλι είχε καταπλήξει. 

Ο Γιάννης Βόγλης ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για όλους τους καλλιτέχνες που έχουν περάσει και έχουν συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ. Ήταν πάνω από όλα ένας άνθρωπος που λάτρεψε το θέατρο, η μνήμη του οποίου για όσους έχουν αγαπήσει την θεατρική τέχνη θα μείνει αλησμόνητη.