Οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν σήμερα στο Χίλτον, ωστόσο το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού ο λογαριασμός των μέτρων συνεχώς αυξάνεται.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η επιστροφή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη από την Ουάσιγκτον έκρυβε ένα νέο πακέτο μέτρων, προληπτικών όπως ονομάστηκαν από την πλευρά των δανειστών ύψους 3 δισ. Ευρώ. Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν η άλλη πλευρά δώσει ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους.

Τοπ αποτέλεσμα πάντως είναι πως οι δύο πλευρές προσέρχονται από σήμερα στο Χίλτον με την πλευρά των δανειστών να ζητάει με το καλημέρα πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ και έξτρα μέτρα ύψους 2,7 δισ. Ευρώ.

Στο Χίλτον ξανά

Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν εντός της ημέρας με τους απεσταλμένους των Ευρωπαίων (Ντ.Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι  της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ) και η πρώτη συνάντηση με τους Τσακαλώτο και Σταθάκη θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως το απόγευμα. Αύριο, προσγειώνεται επί ελληνικού εδάφους και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και πιάνει αμέσως δουλειά!

Τα έξτρα μέτρα που ζητούν οι δανειστές 

  • Το πακέτο αυτό το οποίο υπολογίζεται σε 3 δισ. Ευρώ και πρόκειται για:
  • Περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων.
  • Αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%
  • Περικοπές κύριων συντάξεων
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • «Πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο
  • Κατάργηση και του μειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Οι δανειστές ωστόσο υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν αν η Ελλάδα πιάσει το στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με βάση το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 22 Απριλίου

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων είναι Παρασκευή 22 Απριλίου ημέρα που διεξάγεται το άτυπο Eurogroup στο Αμστερνταμ. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληθούν και λίγο αργότερα και να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Δευτέρα ή την Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου.