"Η κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος"...

Πιστό στο ραντεβού του το Μικρό Θέατρο Λάρισας έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε με την παράσταση "Ο Λαγός & η Χελώνα... μύθοι του Αισώπου" σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε από το 2009 με τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές του.

Την Κυριακή 17 Απριλίου παρουσιάζει στο θέατρο Πάνθεον την παράσταση "Η κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος".

Όπως προδίδει και ο τίτλος πρόκειται για μια πιο χαρούμενη και αισιόδοξη εκδοχή! Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Πούλης μιλάει στο patrasevents.gr και εξηγεί πως ο λύκος έγινε... καλός.


"Είναι για παιδιά όλων των ηλικιών"

P.E. Από πότε ο λύκος έγινε καλός και τελικά… τα βρήκε με την κοκκινοσκουφίτσα; Τον είχαμε παρεξηγήσει;

Γ.Π. «Ο Λύκος πάντα ήταν παρεξηγημένος κατά τη γνώμη μου. Σε μια ρεαλιστική ανάγνωση διαπιστώνουμε πως λειτουργεί ενστικτωδώς. Οπότε φυσιολογικά. Στο παιδικό μυαλό υπάρχει άμεση διάκριση μεταξύ του κακού και του καλού, άρα αναγκαστικά παίρνει τον "κακό" ρόλο ο Λύκος. Στη δική μας απόδοση τα "βρίσκει" με όλους. Υπάρχει μετάνοια και συγχώρεση. Ήθελα να αποφύγουμε την τιμωρία που επιδίδεται στον Λύκο. Έμφαση στην καλοσύνη».

P.E. Τι να περιμένουμε να δούμε στην παράσταση;

Γ.Π. «Το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσουφίτσας. Είναι η κλασική ιστορία ειπωμένη από μια καλή γιαγιά»!

P.E. Είναι και για «μεγάλα» παιδιά;

Γ.Π. «Είναι για παιδιά όλων των ηλικιών. Με ή χωρίς εισαγωγικά».


"Θα ήθελα πολύ να συμβάλλω, μέσα από το θέατρο, στην ενεργοποίηση κάποιων στοιχείων του χαρακτήρα των παιδιών"

P.E. Όταν τα παραμύθια ζωντανεύουν η φαντασία των παιδιών περιορίζεται; Αυτό το ρωτάμε επειδή τους ήρωες τους βλέπουν μπροστά τους και δεν τους δημιουργούν. Υπάρχει τρόπος να κρατήσετε το ενδιαφέρον ζωντανό;

Γ.Π. «Όσον αφορά την παιδική φαντασία, αισθάνομαι πως δεν περιορίζεται ποτέ. Ιδιαίτερα στα κλασικά παραμύθια, το ενδιαφέρον των παιδιών, λόγω του ότι τους είναι πολύ γνωστή η ιστορία και η εξέλιξή της, παραμένει ζωντανό σε κάθε σημείο. Συμμετέχουν και συμβουλεύουν τους ήρωες με την πρώτη ευκαιρία.

P.E. Ο ήρωας λειτουργεί σαν πρότυπο για το παιδί, αφού είναι υποχρεωμένος να βγει από μια δύσκολη κατάσταση. Τώρα που ο λύκος έγινε καλός θα κληθεί να ενεργοποιηθεί κάθε μικρός μας φίλος;

Γ.Π. «Αυτό είναι ένα θέμα που με απασχολεί και προσωπικά. Σαν συγγραφέας και σκηνοθέτης θα ήθελα πολύ να συμβάλλω, μέσα από το θέατρο, στην ενεργοποίηση κάποιων στοιχείων του χαρακτήρα των παιδιών. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτό. Γι' αυτό, όπως προείπα, δεν προτιμώ την τιμωρία. Εκτός φυσικά ελαχίστων εξαιρέσεων».


"Το Πατρινό κοινό είναι υπέροχο"

P.E. Το μικρό θέατρο Λάρισας κάνει μεγάλες παραγωγές… Το Πατρινό κοινό το γνωρίζετε καλά. Δύσκολο, εύκολο ή όπως όλα όσα έχετε συναντήσει;

Γ.Π. «Όσο κλισέ κι αν θεωρηθεί, το Πατρινό κοινό είναι υπέροχο. Τις πόλεις με μεγάλη θεατρική παιδεία τις καταλαβαίνεις. Η Πάτρα είναι σίγουρα μια από αυτές τις πόλεις».

P.E. Θα σκηνοθετούσατε ένα καινούργιο παραμύθι ή αγαπάτε αυτά με τα οποία μεγαλώσατε και εσείς και εμείς;

Γ.Π. «Δύσκολος διαχωρισμός. Δεν μπορείς να διαλέξεις εύκολα. Σαφώς όμως τα κλασικά παραμύθια που μεγαλώσαμε κι εμείς είναι σίγουρο πως θα μεγαλώσουν πολλές γενιές ακόμα. Επαγγελματικά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις όμως. Κάθε παράσταση κρύβει τις προκλήσεις της και τα μαθήματά της».

P.E. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον στα επαγγελματικά σας; Υπάρχει κάτι που θέλετε πολύ να κάνετε και ακόμα δεν τα έχετε καταφέρει;

Γ.Π. «Το μέλλον επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους. Παραμύθια για πρώτη φορά "ανεβασμένα" στην Ελλάδα και νέες παραγωγές που θα συζητηθούν! Τα προσωπικά μου "απωθημένα" συνεχώς ανανεώνονται. Οπότε κι αυτά τα μαθαίνω με την πορεία».