Σε ανακοίνωση της η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τονίζει τα εξής: «Η Ε.Ε.Φ. σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων και τις φιλότιμες προσπάθειες του Αντιδημάρχου Νίκου Μαγκαφά, οργάνωσε τριήμερο Εκπαιδευτικών Δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και σύμπραξη μεταξύ της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.

Οι δράσεις αυτές είχαν ως στόχο να προκαλέσουν συζητήσεις, για τρία μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο Πολίτη, κάτι που επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό. Το πρώτο θέμα ήταν τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η συμπεριφορά του Πολίτη απέναντι σε αυτά, κάτι που προσεγγίστηκε μέσω της μεταφοράς πληροφοριών αλλά και ερευνητικών επιτευγμάτων σε τεχνολογικά ζητήματα και δράσεις, στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης του Ανθρώπου με το Περιβάλλον.

Η συμβολή προσωπικοτήτων της Επιστημονικής Κοινότητας ήταν καθοριστική και με τη συζήτηση που προκλήθηκε, στο πλαίσιο των εργασιών του Περιβαλλοντικού Συμποσίου, όλοι γίναμε κοινωνοί της αγωνίας μιας ισοβαρούς συνύπαρξης ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Το δεύτερο θέμα είχε σχέση με την προβολή του Τηλεσκοπίου ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ που βρίσκεται στη Κορυφή του Χελμού. Αυτό έγινε δυνατό με την παρουσίαση του μεγάλου Έλληνα Φιλοσόφου Αρίσταρχου, από όπου διεφάνη η σημαντική του συμβολή στην προσέγγιση της μορφής του αστρικού κόσμου και στην πρώτη θεώρηση περί του ηλιοκεντρικού συστήματος, κάτι που έφερε επανάσταση στις επιστημονικές απόψεις για το ηλιακό σύστημα.

Ακόμη, δόθηκε με γλαφυρότητα η όλη διαδικασία εγκατάστασης του Τηλεσκοπίου στο Χελμό και η επιστημονική αξία που έχει η χρήση του Τηλεσκοπίου στην περιοχή των Καλαβρύτων. Τρεις κορυφαίες Προσωπικότητες ανέδειξαν αυτή τη δράση, ο Στράτος Θεοδοσίου, ο Παναγιώτης Νιάρχος και ο Παναγιώτης Χάντζιος. Το τρίτο θέμα είχε σχέση με τη διάχυση της Επιστημονικής Γνώσης στην μαθητική κοινότητα.

Ο στόχος επετεύχθη! Οι μαθητές που παρακολουθήσαν τη δράση αυτή, είχαν την ευκαιρία μέσα από την επαφή με τους διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους και Εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν σε βάθος θέματα Σύγχρονης Φυσικής, να εισαχθούν στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και μέθοδο, καθώς και να περιηγηθούν σε πειραματικές εφαρμογές της Σύγχρονης Φυσικής, αποκτώντας κριτική και συνδυαστική σκέψη.

Η συμβολή πέντε συνάδελφων, από σχολεία της Αχαΐας, ήταν σημαντική, αφού αυτή η αλληλεπίδραση προσέφερε εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας της Φυσικής, ώστε τα παιδιά να νιώσουν πιο φιλικά απέναντι στη διαδικασία κατανόησης εννοιών των Φυσικών Επιστήμων.

Η δράση αυτή, που λέγεται «Η Φυσική μαγεύει….», μας ώθησε να περπατήσουμε μαζί, εκπαιδευτικοί και μαθητές, για να κατακτήσουμε την γνώση στις Φ.Ε.
Ήμαστε όλοι εκεί, στην ξεχωριστή και όμορφη πόλη των Καλαβρύτων.

Ο Δήμαρχος Γεώργιος Λαζουράς, ο Εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.-ΟΛΜΕ, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και ο Διευθυντής Β/μιας Εκπαίδευσης Ηλείας, οι σχολικοί σύμβουλοι ΠΕ04 Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και οι εκπρόσωποι του Κ.Π.Ε. Κλειτορίας-Ακράτας».