Το πόσο διαρκεί το σεξ είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Το ζευγάρι, τη διάθεση, τη στιγμή... Το σεξ μπορεί κάποιες φορές να είναι παρατεταμένο κι άλλες να τελειώνει σε μια στιγμή. Ποια είναι όμως η φυσιολογική διάρκειά του;

Ερευνητές από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία μελέτησαν 500 ζευγάρια από Ολλανδία, Βρετανία, Ισπανία, ΗΠΑ και Τουρκία. Σκοπός τους ήταν να απαντήσουν στο σημαντικό ερώτημα: Πόσο πρέπει να διαρκεί φυσιολογικά το σεξ;

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), έδειξαν πως φυσιολογική διάρκεια τελικά όντως δεν υπάρχει.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας. Δρ. Μπρένταν Ζιτς, το σεξ μπορεί να διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως τρία τέταρτα της ώρας.

Στη μελέτη είχε καταγραφεί η διάρκεια του σεξ με βάση το χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε από την διείσδυση του πέους έως την εκσπερμάτωση. Η τόσο ακριβής καταγραφή είχε επιτευχθεί με... χρονόμετρα, τα οποία οι εθελοντές ενεργοποιούσαν αμέσως μόλις άρχιζε η διείσδυση και τα σταματούσαν αμέσως μετά την εκσπερμάτωση.

Προφανώς η διαδικασία αυτή, γράφει ο δρ Ζιτς, από μόνη της είναι αρκετή για να διαταράξει την ηρεμία της ερωτικής πράξης, αλλά όπως και να ‘χει τα ζευγάρια ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που έκαναν σεξ στη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Τα 33 δευτερόλεπτα έως 44 λεπτά είναι ο μέσος όρος για κάθε ζευγάρι, γράφει ο δρ Ζιτς. Δεδομένου ότι η μέγιστη διάρκεια στο σεξ είναι αισίως 80 φορές μεγαλύτερη από την ελάχιστη, «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει φυσιολογική διάρκεια στο σεξ», τονίζει.

Όσον αφορά όλα τα ζευγάρια μαζί, ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν τα 5,4 λεπτά, προσθέτει.

Η χρήση προφυλακτικού, συνεχίζει, δεν φάνηκε να επηρεάζει τη διάρκεια του σεξ, ούτε και παράμετροι όπως το αν είχε κάνει ο άνδρας περιτομή ή όχι. Ωστόσο, από χώρα σε χώρα υπήρχαν διαφορές στη διάρκεια, με τα ζευγάρια από την Τουρκία να κάνουν το συντομότερο σεξ απ’ όλα (ο μέσος όρος ήταν 3,7 λεπτά της ώρας).