Διοργανώνεται στην Πάτρα για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά μαθητικό φεστιβάλ με τίτλο, «6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας» (www.digifest.info).

Το φεστιβάλ θα γίνει από το σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας - Ηλείας Δρ. Μπίρμπα Κ. Θεόδωρο, το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (Κε.Πλη.Νε.Τ.) Αχαΐας και το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.Κα.Π) και θα είναιυπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Φέτος θα διεξαχθεί 7-9 Απριλίου του 2016 σε 17 πόλεις της Ελλάδος (Πάτρα, Πύργο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Ρόδο, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Φλώρινα, Χανιά, Χίος).  

Στην Πάτρα θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7/4/2016 από 09:00-14:00, την Παρασκευή 8/4/2016 από 09:00-14:00, και το Σάββατο 9/4/2016 από 09:00-16:00 στους χώρους του 3ου Γενικού Λυκείου Πατρών – 3ου ΕΠΑΛ Πατρών όπου θα παρουσιαστούν 65 έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία εκπονήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν από 43 σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια).

Αυτή η σχολική καινοτόμος δράση παρουσίασης εφαρμογών ψηφιακής δημιουργίας μαθητών, διεξάγεται με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών πληροφορικής των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Θα παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, που εκπονήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής, καθώς και σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες (Περιβαλλοντικές, Πολιτιστικές, Αγωγής Υγείας κ.α.)

Στόχος του 6ου Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι να δώσει την ευκαιρία για: α) ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, β) ενημέρωση και διάδοση των μαθησιακών δραστηριοτήτων γ) επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Γι’ αυτό το λόγο το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή. Οι μαθητές κάθε σχολείου που συμμετέχει θα κάνουν:
(α) Σύντομη παρουσίαση της εργασίας τους, στο ακροατήριο.

(β) Επίδειξη του έργου τους στους επισκέπτες για ένα διάστημα 2-3 ωρών.

Παράλληλα με τις εργασίες του Φεστιβάλ οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καινοτόμες ιδέες μέσα από εργαστήρια που έχουν στηθεί στους χώρους του Φεστιβάλ με τα εξής θέματα:

Προγραμματισμός σε Android.

Εισαγωγή στην εκπαιδευτική Ρομποτική.

IEEE TISP Συγχρονισμός σημαίνει Συνεργασία.

IEEE TISP Η ταξινόμηση γίνεται παιχνίδι.

Scratch φτιάχνοντας ένα παιγνίδι.

Drones τα ιπτάμενα ρομπότ.

Παίζω και μαθαίνω με Arduino.

Δημιουργία animate video με την εφαρμογή Goanimate.

Γνωριμία με το Ubuntu.