«Στα δύσκολα θα φανεί αν είναι φίλη σου». Αυτή είναι μια φράση που έχουμε συνηθίσει να λέμε και όμως δεν κρύβει μεγάλη αλήθεια μέσα της. Ποια είναι τα δύσκολα; Έχασες τη δουλειά σου, χώρισες με τον αγαπημένο σου, είχες μια οικονομική ατυχία, βίωσες την απώλεια ενός αγαπημένου σου συγγενικού προσώπου. Και οι φίλες σου ήταν εκεί. Να σε παρηγορήσουν, να σου σκουπίσουν τα δάκρυα, να πουν έναν καλό λόγο. Πόσο ανάγκη το είχες και πόσο σε βοήθησαν τα λόγια ή ακόμα και μια ζεστή αγκαλιά, χωρίς πολλά πολλά λόγια, όπως αναφέρει το fey'sbook.
Τι γίνεται όμως όταν η ζωή σού στρώνει ροδοπέταλα να περπατήσεις; Όταν βρήκες τη σούπερ δουλειά με κανονικό ωράριο και ικανοποιητικά χρήματα; Πού πήγαν οι φίλες σου μετά τα κοκτέιλ που ήπιατε για να το γιορτάσετε; Ζήλεψαν ή εκδήλωσαν τη χαρά τους για αυτή την ευχάριστη τροπή; Και όταν τα έφτιαξες με αυτόν τον όμορφο, καλό, ευγενικό και με κατανόηση άνθρωπο (που κάνει και καλό σεξ), γιατί ξαφνικά οι φίλες σου απομακρύνθηκαν; Γιατί άρχισαν να σου βάζουν λόγια για τον αγαπημένο σου;

Είναι πολύ πιο εύκολο να σταθούμε στους φίλους μας όταν περνάνε δύσκολα και αυτό γιατί εκείνες τις στιγμές νιώθουμε ιδιαίτερα προστατευτικοί και απαραίτητοι. Επίσης, νιώθουμε οι ίδιοι καλύτερα γιατί έχουμε αγκαλιά μια φίλη που περνάει ζόρια ενώ εμείς, ω, εμείς είμαστε πολύ πιο τυχερές!

Όταν όμως η φίλη μας είναι αληθινά ευτυχισμένη, η ζήλεια τρυπώνει μέσα μας και δεν μπορούμε να το αντέξουμε. Δεν μας έχει πια και τόσο ανάγκη.. Είναι, βλέπεις, πιο δύσκολο να χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου από το να λυπάσαι με τη λύπη του. Και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο για το ποιες είναι οι αληθινές φίλες σου και ποιες όχι. Και με αυτό το κριτήριο θα κάνεις και εσύ την αυτοκριτική σου: Χαίρεσαι με τη χαρά του άλλου; Απάντησέ το και θα μάθεις αν είσαι Φίλη.