Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα φυσικά μνημεία της χώρας μας. Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά και η εικόνα που θα συναντήσει κανείς όταν το επισκεφθεί είναι σαν βγαλμένη από παραμύθι.

Η βαρκάδα στο σπήλαιο αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία που πρέπει να ζήσουν όλοι όσοι επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους. Μια πτώση του τμήματος της οροφής του σπηλαίου δημιουργεί τη φυσική είσοδό του , η οποία είναι κατακόρυφη και διαστάσεων 40 επί 50 μέτρα. Υπάρχει επίσης και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και έναν υπόγειο διάδρομο που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίμνη στο σπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στα 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους έχει βάθος από 10 έως 30 μέτρα έχοντας μήκος περίπου τα 160 μέτρα. Στο μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου θα δει κανείς σταλακτίτες 20.000 ετών σε περίεργους σχηματισμούς.

Το στολίδι της Κεφαλονιάς ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα, μοναδικής ομορφιάς, γεωλογικό φαινόμενο. Συνηθίζουν να το αποκαλούν επίσης και Σπήλαιο των Νυμφών και όσοι κάνουν βαρκάδα στα νερά του κάνουν λόγο για ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Στη λίμνη, σύμφωνα με το newsbeast, υπάρχει επιπλέον και ένα νησάκι στο οποίο βρέθηκαν πολύ σημαντικά ευρήματα που αφορούν την ιστορία του σπηλαίου. Σύμφωνα με μία εκδοχή του μύθου το σπήλαιο πήρε το όνομά του από τη νύμφη Μελισσάνθη η οποία αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από την απογοήτευσή της και την στεναχώρια της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το λιμνοσπήλαιο είναι τα παιχνίδια με τα χρώματα που δημιουργεί το φως του ήλιου, καθώς μπαίνει μέσα σε αυτό και ειδικά το μεσημέρι. Τα τιρκουάζ νερά του μοιάζουν να λαμπυρίζουν σαν να κρύβουν χρυσάφι δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα. Κάθε φωτογραφία του αποτελεί αδιαμφισβήτητα διαφήμιση για τη χώρα μας, αφού οι τουρίστες που φτάνουν από το εξωτερικό στο νησί θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το φυσικό αυτό θαύμα.

Δείτε τις μαγευτικές εικόνες από το λιμνοσπήλαιο της Κεφαλονιάς...