Την αναθεώρηση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, βάσει της οποίας έχει δημιουργηθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το μείζον ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως ο όποιος σχεδιασμός και έκδοση οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου, θα πρέπει να γίνει μετά από ουσιαστική και εις βάθος διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία της περιοχής μέσα από ανοικτές ημερίδες και συνελεύσεις.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα ως κατεπείγον εκτός ημερησίας διάταξης, έπειτα και από την συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για το ίδιο ζήτημα.

«Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ανακληθεί άμεσα η ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχετική διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος από μηδενική βάση» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος που έκανε την εισήγηση.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, βασίζεται στην ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, στην οποία αποτυπώνονται λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που στρεβλώνουν την πραγματικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνει, θα πρέπει να γίνει από την αρχή και αφού αποτυπωθεί ορθά η υφιστάμενη κατάσταση στη Νότια Ηλεία, έχοντας πάντοτε ως στόχευση την αναπτυξιακή δυνατότητα, την ανθρώπινη δραστηριότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος και λαμβάνοντας υπόψιν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε επισημάνει τόσο στη σύσκεψη με τον αναπλ. Υπουργό όσο και στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όπως έχει ήδη επισημάνει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας «η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελούν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κυρίαρχη προτεραιότητα. Οι προτάσεις μας για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα του εν γένει περιφερειακού οράματός μας».

Αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα, ο Απ. Κατσιφάρας τονίζει πως πρέπει να θέτει τις βάσεις, για να οικοδομήσουμε ένα υγιές χωροταξικό πλαίσιο, που θα προσβλέπει σε ένα βιώσιμο αύριο και θα απαντά με θετικό πρόσημο στα αδήριτα αναπτυξιακά προτάγματα του σήμερα.

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στις Βρυξέλλες

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και τη στήριξή του στο λαό του Βελγίου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καταδικάζοντας την βία και τις φονικές επιθέσεις και τονίζοντας πως «τα συγκλονιστικά γεγονότα για άλλη μια φορά πάγωσαν, πλήγωσαν, σόκαραν και βύθισαν στο φόβο και στην ανασφάλεια την παγκόσμια κοινότητα».

Από την πλευρά του ο βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Καρπέτας κάνοντας εισήγηση για το θέμα σημείωσε πως «οι Δημοκρατίες μας θα πρέπει να χαράξουν μια νέα αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και στην ασφάλεια.

Όμως η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει στρατοπεδική κοινωνία και αστυνομικό κράτος, γιατί τότε θα χάσει την ταυτότητα και την ψυχή της» και κατέληξε: «Τώρα είναι η ώρα να επιδείξουμε ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και να μην δειλιάσουμε απέναντι στον φόβο. Μόνο με περισσότερη ενότητα, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας, θα επιτρέψουμε στην Ευρώπη να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση».

Να σημειωθεί πως σήμερα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες έξω από το κτίριο της έδρας της Περιφέρειας, καθώς και σε όλες τις Υπηρεσίες.