Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας χαιρετίζει τη σημαντική πρωτοβουλία του δημάρχου της Πάτρας και την αγωνιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ηγηθούν στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει την πόλη μας και βασανίζει κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Όπως και στους υπόλοιπους κλάδους έτσι και στον επισιτισμό η ανεργία μαστίζει. Η ανακύκλωση των εργαζόμενων είναι τόσο συχνή που κάνει τα προγράμματα απασχόλησης (voucher κλπ.) να φαίνονται σαν μόνιμη εργασία. Οι απολύσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ με την απειλή και την τρομοκρατία, ότι υπάρχουν τόσοι χιλιάδες άνεργοι που ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ, οι εργοδότες καταργούν δώρα, άδειες, επιδόματα και ό,τι δικαίωμά μας δεν έχουν προλάβει να καταργήσουν δια νόμου οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και ρίχνουν τα μεροκάματα σε εξευτελιστικά επίπεδα, χαμηλότερα και από τον κατώτατο μισθό που ορίζει η ΕΓΣΣΕ. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε ξεχάσει τι θα πει ωράριο: αν έχει δουλειά δουλεύεις μέχρι τελικής πτώσεως, όπως στο πρόσφατο τετραήμερο του καρναβαλιού, αν δεν έχει δουλειά η βάρδια λήγει νωρίτερα.

Στον κλάδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει κυριολεκτικά στο πετσί μας την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ΕΕ, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Την ώρα που όλοι αυτοί πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ που σπάει ο τουρισμός το ένα μετά το άλλο, επικρατούν συνθήκες γαλέρας: δεκάωρο, μισθοί πείνας, απληρωσιά, μαύρη εργασίακαι προγράμματα τζάμπα δουλειάς. Και μόλις τελειώσει η σεζόν οι μεγαλοξενοδόχοι μετράνε εκατομμύρια ευρώ και εμείς τα ένσημα μας για να δούμε αν φτάνουν για να μπούμε στο ταμείο ανεργίας για τρεις μήνες.

Επομένως, ο δρόμος της ανάδειξης του προβλήματος και της αγωνιστικής διεκδίκησης άμεσων μέτρων στήριξης των ανέργων είναι μονόδρομος. Η ανεργία είναι “γέννημα” του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που έχει σαν κίνητρο και σκοπό την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

ΚΑΝΕΝΑΣ να μη μείνει αμέτοχος και αδιάφορος μπροστά στην αγωνιστική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι και άνεργοι του κλάδου να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με τη συμμετοχή μας τη σημαντική αγωνιστική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Κώστα Πελετίδη. ΜΑΖΙ να πορευτούμε σε αυτή τη μεγάλη πορεία στις 3 ΑΠΡΙΛΗ ενάντια στην ανεργία, Πάτρα - Αθήνα.

  • Να συμβάλουμε όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, από μια μέρα, ένα χιλιόμετρο, ο καθένας μας ανάλογα με τις δυνάμεις του.
  • Να πορευτούμε σε αυτήν τη μεγάλη πορεία.
  • Να αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την πόλη και τον κλάδο μας.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης για τους άνεργους:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.
  • Πλήρη κάλυψη με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και 14ης σύνταξης