Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Βυζαντινής - Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαευς» το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 7.00μμ, στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, με τίτλο «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία», μετά την έναρξη του Τριωδίου και ενόψει της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με ύμνους Τριωδίου και επιλεγμένα Θεομητορικά μέλη.

Η εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και την στήριξη της Στέγης Ελληνικών χορωδιών, αποτελεί μια υλοποίηση σχετικής πρόσκλησης του προϊσταμένου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών π. Ερμολάου Μασσαρά και του Ενοριακού Συμβουλίου του, για συνδιοργάνωση μουσικής συναυλίας με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Θεόδωρος Φωκαευς», στον ναό απ’ όπου ξεκίνησε την αξιόλογη και ανοδική, πολιτιστική πορεία του, τα Χριστούγεννα του 2005, παρουσιάζοντας τότε την παρθενική του μουσική εκδήλωση.

Η συναυλία καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον «Λύχνο», ενώ μεταδόθηκε ραδιοφωνικά ζωντανά από τον ΣΚΑΙ Πάτρας.


Την συναυλία άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος πέραν της μουσικής πορείας του χορού στην 11ετή ιστορία του, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους στενούς δεσμούς του χοράρχη και του ιδίου με την ενορία της Αγίας Σοφίας.

Κατόπιν, ο Βυζαντινός χορός, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ύμνους Τριωδίου και Θεομητορικά μέλη, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Πρωτοψάλτη του ανωτέρω ιερού ναού, κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου.

Ξεχώρισε η κατανυκτική εκτέλεση του πασίγνωστου ύμνου «Τη Υπερμάχω», όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι και έψαλλαν μαζί με τη χορωδία και οι ανεπανάληπτες, κορυφαίες, συγκινητικές, μονωδιακές αποδόσεις των ύμνων «Παναγία Παρθένε» και «Ψυχή μου Ψυχή μου» από τους χορωδούς Γεώργιο Λαμπρόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελακόπουλο αντίστοιχα.

Την ανάλυση και παρουσίαση των ύμνων σε όλη την εκδήλωση, έκανε ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος. Στο ενδιάμεσο των δύο μουσικών μερών, ο Αιδεσιμώτατος ιερέας του ναού π. Στυλιανός Μασσαράς εκφώνησε επίκαιρη, ολιγόλεπτη ομιλία, αναφερόμενη στο κορυφαίο θεολογικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ανέλυσε με απλό και ευκολονόητο τρόπο την μεγάλη σημασία αυτής της Θεομητορικής εορτής και ανέδειξε την αξία της Παρθένου ως σύμβολο του ανθρωπίνου γένους, με την Αγνότητα του χαρακτήρα και της ψυχής της, ώστε να φέρει στον κόσμο τον Χριστό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή όλων ημών.

«Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου γίνεται η απαρχή της Σωτηρίας του γένους των ανθρώπων» κατέληξε, τονίζοντας «την ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος να δεχθεί τον Θεό δίπλα του, για να πορευθεί με βάση τις εντολές του».

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο 40μελής Βυζαντινός χορός απέδωσε θαυμάσια Θεομητορικά μέλη, με κατανυκτικό και πανηγυρικό ύφος συνάμα, με αξιοζήλευτες τονικές εναλλαγές και τέλεια αρμονία μέλους ισοκρατήματος, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά του με καταπληκτικές αποδόσεις των γνωστών ύμνων «Χαίρε Μαρία» και «Σε υμνούμεν - Άξιον εστίν», κερδίζοντας το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων φιλόμουσων.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη, ο οποίος συνεχάρη τους υπευθύνους του ναού για την διοργάνωση της θαυμάσιας συναυλίας, επαίνεσε τον χοράρχη και τους χορωδούς για το εξαιρετικό τους έργο και μεταξύ των άλλων ανέφερε πως «οι αγγελικές φωνές των μελωδών μας ανέβασαν απόψε όλους στα ουράνια».


Το ιερατείο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού, τίμησε στο τέλος της συναυλίας τον Βυζαντινό χορό του «Φωκαέως» για την σημαντική πολιτιστική του προσφορά, στον ευγενή αγώνα της διάσωσης και διάδοσης της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας Παράδοσης, δίδοντας τιμητική πλακέτα στον πρόεδρό του κ. Γεώργιο Βέργο και τον χοράρχη κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο για την εν γένει προσφορά του στην Βυζαντινή μουσική και την επί 44 χρόνια συνεπή, ιεροψαλτική του υπηρεσία στα αναλόγια της Αγ. Σοφίας.

Την σημαντική αυτή μουσική πανδαισία, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Αρχών, του κλήρου, ονομαστοί Πρωτοψάλτες της πόλης μας (ο Άρχων πρώην Πρωτοψάλτης του νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών κ. Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ο Πρωτοψάλτης και πρώην χοράρχης της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών κ. Αρίστος Ροδόπουλος, ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου Πατρών κ. Ανδρέας Σαββανής κ.α.) και πλήθος κόσμου.