Το πρώτο Σάββατο των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τιμά η Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρων.

Οι Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Θεόδωροι, ο Τήρων και ο Στρατηλάτης, υπήρξαν δύο αθλητές του Χριστού, τους οποίους τίμησαν και τιμούν μέχρι σήμερα οι Χριστιανοί.

Στην πόλη της Πάτρας πανηγυρίζει ο ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων στα Δεμένικα όπου το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2016 στις 11 θα γίνει η έξοδος της ιεράς εικόνας για προσκύνημα από τους πιστούς ενώ θα ακολουθήσει στις 18.30 το απόγευμα, ο πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθου, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο λόγο.

Το πρωί του Σαββάτου 19/3 που είναι και η εορτή θα τελεστεί τον ιερό ναό η αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος θα προβεί και σε χειροτονία σε πρεσβύτερο, του διακόνου του ναού Κωνσταντίνου Δραμαούσκα.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου με εσπερινό και παράκληση όπου θα ιερουργήσει ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ηγούμενος της ιεράς μονής των Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι Τριταίας. Στο ναό θα τεθεί για προσκύνηση από τους πιστούς τεμάχιο των ιερών λειψάνων των Αγίων Θεοδώρων που φυλάσσεται στην ιερά μονή Ομπλού. Να προσθέσουμε πως κατά το πρώτο Σάββατο των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τιμάται το θαύμα με τα κόλλυβα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Η μέρα μνήμης των Αγίων Θεοδώρων είναι στις 8 και 17 Φεβρουαρίου.