Ο Eno Shkodrani από την Πάτρα ήταν ο επικεφαλής της εξαμελούς καλλιτεχνικής ομάδας, η οποία ετοίμασε φέτος τα άρματα της παρέλασης της Κοζάνης.

Ο νέος καλλιτέχνης που χρόνια τώρα δημιουργούσε για το Πατρινό Καρναβάλι πέρασε τις αποκριές στην Κοζάνη όπου εκτός από το να δημιουργήσει, παρέλασε κιόλας πάνω σε άρμα (φωτο εξωφύλλου).

Μιλήσαμε μαζί του και μας είπε πολύ όμορφα πράγματα για την εμπειρία του, στην όμορφη Κοζάνη!


Βασιλιάς Καρνάβαλος

«Ήμουν καλεσμένος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κοζάνης. Εκεί κάθε χρόνο κάνουν ένα παραδοσιακό καρναβάλι, με τους φανούς (φωτιές) που ανάβουν σε κάθε γειτονιά και χορεύουν γύρο από την φωτιά όλη νύχτα, πίνοντας κρασί και κερνώντας τον κόσμο και τους επισκέπτες.

Τρώνε τα παραδοσιακά «κιχιά» (κάτι σαν στριφτή τυρόπιτα) ενώ ο πιο γνωστός τους χορός είναι το «έντεκα». Τραγουδούν παραδοσιακά και σκωπτικά τραγούδια (από αυτά που έχουν βωμολοχίες και που τα έκανε γνωστά και η Δόμνα Σαμίου).

Την Κυριακή κάνουν παρέλαση αρμάτων, οι μισοί με παραδοσιακές στολές και οι άλλοι με σατιρικές στολές. Ανάλογα με το θέμα του Άρματος, κάνουν χιούμορ στην τοπική διάλεκτο που κόβει τα φωνήεντα.»


"Σύμφωνο Συμβίωσης" Φάνος Αλώνια

«Τα θέματα των αρμάτων τα διάλεξαν οι ίδιοι οι Φανοί (πολιτιστικοί σύλλογοι) και εγώ τους έφτιαξα τις μακέτες και τις κατασκευές.

Η προσπάθεια ήταν να μην αλλάξει το ύφος και το στιλ της κοζανίτικης Αποκριάς, παρότι ήρθαν Πατρινοί να τα φτιάξουν.

Ήταν κουραστικό, για έναν μήνα να βγει όλη αυτή η δουλειά άλλα περάσαμε τέλεια. Εγώ ένα μόνο θα σου πω. Εκεί έχουν διπλοβρασμένο τσίπουρο – δυναμίτη!

Παρέλασα και εγώ μαζί επάνω σε Άρμα ντυμένος και ήταν πολύ ωραία εμπειρία.

Πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια λείπω από την «Παρέλαση της Πάτρας» και η αλήθεια ήταν πως κάπως ένιωσα.

Εδώ στην Πάτρα (και στην Ναύπακτο) με βοήθησε η συνάδελφος Αγνή Στασινού και ο Διονύσης Ανδριόπουλος με τις δουλειές τους να μένουν πίσω για να μην «κρεμάσω» τους φίλους μου εδώ. (Η Αγνή είναι αυτή που έφτιαξε το άρμα με τους Τσίπρα –Ντάισελμπλουμ της Πάτρας και που σχολιάστηκε στα Αθηναϊκά ΜΜΕ).»


Μετανάστευση στον Άρη (διαστημικό λεωφορείο ΣΙΟΥΡΝΤ) Φανός Κρεβατάκια


"Καντάδες" Φανός Αριστοτέλης


"Γ-Ελλάδα μου καημένη" Φανός Γιτιά