Ο Ιππικός Τουρισμός είναι το ανερχόμενο παγκοσμίως νέο τουριστικό προϊόν το οποίο προωθούν όλοι οι διάσημοι τουριστικοί προορισμοί για όλες τις εποχές του χρόνου. 

Αυτό το προϊόν, όπως γράφει ο Κώστας Ζαφειρίου για το patrisnews, θα αξιοποιήσει ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης αφού οι κλιματολογικές συνθήκες της εύφορης πεδιάδας της Ανδραβίδας, η πείρα των κατοίκων στην εκτροφή αλόγων αλλά κυρίως η αγάπη τους προς αυτά, δημιούργησε από τους αρχαιότατους χρόνους το πιο μεγαλόσωμο κι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά άλογα.

Η πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Ανδραβίδας «Οι Κένταυροι» κ. Αλτούνη Αλεξάνδρα μιλά με πάθος για τα άλογα αλλά και για τον Σύλλογο που σήμερα αριθμεί 70 μέλη συν τα μέλη των αδελφοποιημένων συλλόγων.

Μια δική της σκέψη, που εξελίχθηκε σε πρωτοβουλία, ήταν η αδελφοποίηση συλλόγων που ο πυρήνας τους είναι το άλογο. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στο Ιππικό Κέντρο Ανδραβίδας, όταν διεξαγόταν η Ιππική Έκθεση του 2015. Οι Βολιώτες  «Κένταυροι» είχαν έρθει με τα άλογά τους στην έκθεση και η παρουσία τους ήταν η αιτία και η αφορμή για την κ. Αλτούνη να σκεφθεί και να προτείνει την αδελφοποίηση. Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή.

 Έτσι στις 29 Ιανουαρίου, έγινε η αδελφοποίηση του Συλλόγου Ανδραβίδας με αυτή του Βόλου, ενώ ακολουθούν και άλλες:  με το Δήμο Άνδρου, με το Δήμο Λέσβου  και με το Δήμο Φλώρινας, για να αγκαλιάσουμε τη Μακεδονία. Σύντομα θα ανακοινωθεί και η αδελφοποίηση του Συλλόγου Ανδραβίδας με σύλλογο των ελληνόφωνων χωριών της Σικελίας.

«Σύμφωνα με έρευνα που έκανα, τις μέρες που διαρκούσε η Ιππική Έκθεση  στην Ανδραβίδα ήρθε στην περιοχή ρευστό περίπου 100.000 ευρώ», τόνισε η κ. Αλτούνη και συνέχισε: «Είναι επίσης σημαντικές γιατί οι άνθρωποι που έρχονται από μακριά μαθαίνουν τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Όταν με δικά μου έξοδα πήγα στο Βόλο για την αδελφοποίηση, είχα μαζί μου ένα καλάθι με τα τοπικά καλούδια. Στο Πρωτόκολλο αδελφοποίησης αναφέρεται μεταξύ άλλων πως  ένας από τους στόχους της αδελφοποίησης είναι  να μαθαίνει ο ένας σύλλογος τις παραδόσεις του τόπου που  προέρχεται ο άλλος σύλλογος. Αυτό κατά μια έννοια είναι διαφήμιση των προϊόντων μας, που  συνεπάγεται και οικονομική ανάπτυξη».

Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Ανδραβίδα η Ιππική Παρέλαση, ένα γεγονός που προσελκύει πολύ κόσμο.

Ναμπίλ: Πόλος έλξης

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ πιστεύει ότι ο Ιππικός τουρισμός μπορεί να αναδειχθεί σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης:

«Η Ανδραβίδα είναι γνωστή και ως αλογόπολη. Και ένα από τα σχέδιά μας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου Ιππικού Κέντρου. Το άλογο μπορεί να γίνει πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη. Στόχος μας είναι να μην γίνονται μόνο δύο εκδηλώσεις το χρόνο με θέμα το άλογο, αλλά να υπάρξει αλυσίδα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που θα φέρουν οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Έχουμε κάνει επικαιροποίηση της μελέτης για το Ιππικό Κέντρο και είμαστε έτοιμοι να το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα. Το θέμα το βλέπουν με ενδιαφέρον και η Περιφέρεια αλλά και άλλες υπηρεσίες.Το Ιππικό Κέντρο μπορεί να γίνει πόλος έλξης για όλο το νομό».

Χάρδας: Θεραπευτική ιππασία

Στην ανάγκη να αναπτυχθεί ο Ιππικός Τουρισμός αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας και Δημήτρης Χάρδας:

«Ένας από τους στόχους του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, είναι να αναπτυχθεί ο Ιππικός Τουρισμός αφού η Ανδραβίδα φημίζεται για τα άλογά της. Δεν είμαι ειδικός αλλά θα αναφερθώ στην θεραπευτικές ιδιότητες της ιππασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες η Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία εξελίχθηκε πάρα πολύ και αναπτύχθηκαν επιμέρους κλάδοι. Οι κλάδοι της Θεραπευτικής Εκπαιδευτικής Ιππασίας είναι η Ιπποθεραπεία, το άθλημα για άτομα με αναπηρίες, η Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία και η Ψυχοθεραπεία με άλογο».