H χώρα μας διανύει σήμερα μία από τις κρισιμότερες περιόδους της μεταπολιτευτικής της ιστορίας, καθώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος με παράπλευρες απώλειες.

Το κοινωνικό κράτος βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται. Ανάμεσα στα… θύματα της ανηλεούς επίθεσης των πολιτικών λιτότητας, οι γυναίκες, η θέση των οποίων έχει επηρεαστεί αρνητικά σε όλους τους τομείς, με την ισότητα των φύλων να δέχεται ολέθριο χτύπημα, αφού οι υπάρχουσες διακρίσεις έχουν ενισχυθεί σε πολλαπλά επίπεδα.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η κρίση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, αφού οι πολιτικές λιτότητας έχουν ανατρέψει τις προτεραιότητες, τις πολιτικές, και έχουν πλήξει κατακτήσεις υπέρ των γυναικών και καθιερωμένες πρακτικές προώθησης ισότητας των φύλων.

Την ώρα που τα βάρη πέφτουν στους γυναικείους ώμους, η γυναίκα σήμερα σε ένα κράτος σχεδόν χρεωκοπημένο δεν μπορεί να στηριχθεί στις δομές του κοινωνικού κράτους. Τα κοινωνικά επιδόματα περικόπτονται δραστικά, ο δημόσιος τομέας που απασχολούνταν συρρικνώνεται, ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει, οι περικοπές στις δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση καθηλώνουν κάθε έννοια ανάπτυξης.

Η κρίση έχει επιδεινώσει το μισθολογικό χάσμα, ενώ έχει δυσχεράνει και την εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών. Οι διακρίσεις δε, είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον τομέα των προσλήψεων, αφού ένα από βασικά κριτήρια πρόσληψης μιας γυναίκας είναι το εάν έχει παιδιά.

Οι γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, σύζυγοι, σύντροφοι, νοικοκυρές, φαίνεται πως έχουν «εγκλωβιστεί» στους πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες, με αποτέλεσμα να απειλούνται από την ολέθρια κρίση, η οποία δυσχεραίνει και υποβαθμίζει τη θέση τους. Σήμερα, σαν αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, υφίστανται διπλή τιμωρία, στις πολιτικές της ισότητας, αλλά και της απασχόλησης.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ας αποτελέσει την απαρχή για τη διεκδίκηση και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, την εποχή των «μνημονίων». Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο προέχει η ενδυνάμωση του αγώνα για ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία. Άλλωστε, ανέκαθεν οι γυναίκες είναι έτοιμες να κάνουν για ακόμη μία φορά την καθοριστική κίνηση ματ στην κοινωνική σκακιέρα.