Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικράτησε στην πόλη του Αγρινίου και φέτος τον χειμώνα,  ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες των ημερών με τη χαμηλότερη θερμοκρασία, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν από κατοίκους του Αγρινίου,  προβλημάτισε ιδιαίτερα τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα κινητό μηχάνημα μέτρησης ρύπων για λίγες μέρες στην πόλη.

Η προμήθεια τριών φορητών μηχανημάτων μέτρησης ρύπων (ένα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα) είχε γίνει με χρήματα της Περιφέρειας πριν αρκετό καιρό, ωστόσο δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα να γίνουν αλλού αντίστοιχες μετρήσεις

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Υφαντής στο «Γεγονός» , από τις αρχές του προηγούμενου μήνα παρατηρήθηκαν ανεβασμένα επίπεδα αιθαλομίχλης στο Αγρίνιο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια επανειλημμένα αιτήθηκε την εγκατάσταση μόνιμου μηχανήματος  μέτρησης ρύπων για το Αγρίνιο, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.  «Αποφασίσαμε από κοινού με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα να ξεκινήσουν οι πρώτες, ανεπίσημες μετρήσεις με το φορητό μηχάνημα της Περιφέρειας ώστε να έχουμε μια πιο έγκυρη απόδειξη στα χέρια μας. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που πρόκειται να γίνει στο Αγρίνιο, δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί σε καμία άλλη πόλη της Περιφέρειας. Ωστόσο το Υπουργείο έχει προεγκρίνει το αίτημά μας και για το μόνιμο μηχάνημα, που συνδέεται και με τα συστήματα του Υπουργείου», ανέφερε πριν εβδομάδες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης στο «Γ».

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο ήταν αρκετά… διαφωτιστικές ως προς το τι συμβαίνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Αγρίνιο και  παράλληλα κάπως ανησυχητικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μηχάνημα τοποθετήθηκε και κατέγραψε για 48 ώρες στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος της πόλης του Αγρινίου και για άλλες 24 ώρες τοποθετήθηκε σε κτήριο στο κέντρο του Αγρινίου, καταγράφοντας τα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σοβαρές ενδείξεις αυξημένων αιωρούμενων σωματιδίων . Τα αποτελέσματα αυτά εστάλησαν από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με σχετικό έγγραφο αίτημα να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσο , ώστε οι μετρήσεις να είναι συμβατές με το σύστημα μέτρησης του Υπουργείου.  Αιτήθηκαν δηλαδή εκ νέου, κρούοντας αυτή τη φορά τον κώδωνα του κινδύνου μέσω των ανεπίσημων αποτελεσμάτων του φορητού μηχανήματος, για εγκατάσταση μόνιμου σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Αγρίνιο.

Να σημειωθεί ότι το φορητό μηχάνημα μέτρησης ρύπων είναι μια δειγματοληπτική μέθοδος της Περιφέρειας, μη πιστοποιημένη, αφού το σύστημα των φορητών μηχανημάτων μέτρησης δεν συνδέεται με τους μετρητές του υπουργείου, όπως συμβαίνει με τους μόνιμους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ουσιαστικά όπως αναφέρει το agriniopress η όλη προσπάθεια  έγινε για να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο για να εγκαταστήσει στην περιοχή μόνιμο μηχάνημα.  Μέχρι να γίνει ωστόσο κάτι τέτοιο, δεν μπορούν νε επιβληθούν τα μέτρα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις περιοχές με υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικών ρύπων, αφού κάτι τέτοιο επιβάλλεται μόνο αφού υπάρξουν επίσημες ενδείξεις, εκείνες δηλαδή των μόνιμων σταθμών μέτρησης.

Πλέον αναμένονται ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο  αφού η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στο Αγρίνιο, που οφείλεται μεταξύ άλλων σε καύση κακής ποιότητας ξύλων (βερνικωμένα, κακά εισαγόμενα pellet κλπ), μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις ευπαθείς ομάδες και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.