Μετά τον μετεωρίτη που έπεσε στον Ατλαντικό, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από παραλία του Ρίο, νέο φαινόμενο κατεγράφη στη Σκωτία, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Το περιστατικό συνέβη χθες στις 18:45 τοπική ώρα και έγινε ορατό από το Ινβερνές έως το Εδιμβούργο. 

Σύμφωνα με το iefimerida, όσοι τηλεφώνησαν στην αστυνομία για να περιγράψουν, τρομοκρατημένοι, τα όσα είδαν, είπαν ότι ξαφνικά αντίκρυσαν στον ουρανό ένα φως, κατά άλλους λευκό, κατά άλλους κόκκινο, κατά άλλους μπλε που φώτισε όλο τον ορίζοντα, κάνοντας ουσιαστικά τη νύχτα μέρα. Μάλιστα, ανέφεραν ότι συνοδευόταν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. «Ακούγεται ένα βουητό, το έδαφος τρέμει, μπλε φώτα στον ουρανό, σειρήνες ηχούν παντού... είναι αυτό το τέλος του κόσμου;» τουίταρε η Κιμ Πάτερσον. 

Τα στοιχεία αυτά που έδιναν στις καταγγελίες τους οι Σκωτσέζοι συνηγορούσαν υπέρ του ενδεχομένου να πρόκειται για έναν μετεωρίτη, ωστόσο, δεν αποκλειόταν και η ηχητική έκρηξη αεροσκάφους ή το να πρόκειται για φωτοβολίδα από κάποιο δορυφόρο.


«Κάποιος μας είπε ότι ο ουρανός φωτίστηκε από ένα αντικείμενο σαν βολίδα. Κάποιος άλλος ότι άκουσε ένα πολύ δυνατό κρότο και άλλοι ότι έτρεμε το σπίτι τους. Γνωρίζουμε ότι και το τμήμα στο Ινβερνές αλλά και αλλού πιο νότια, δέχθηκαν κλήσεις από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ανέφεραν τα όσα είδαν. Το ερευνήσαμε και θεωρούμε πιο πιθανό να επρόκειτο για μια βροχή μετεωριτών», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας. 

Πάντως, όπως ήταν φυσικό το φαινόμενο έβαλε... φωτιά στις θεωρίας συνωμοσίας, με ορισμένους χρήστες να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αστρονομικό γεγονός, άλλοι για στρατιωτική δραστηριότητα, ενώ κάποιοι άλλοι το συνέδεσαν και με τον Βρετανό αστροναύτη Τιμ Πικ.


Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πάντως, δεσμεύτηκε να μελετήσει το ενδεχόμενο το φαινόμενο να συνδέεται με κάποιες εργασίες στην περιοχή. «Δεχθήκαμε πολλά tweets από όλες τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας σήμερα το απόγευμα, με τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι άκουσαν ένα δυνατό κρότο και είδαν μια μεγάλη λάμψη στον ουρανό. Τα περισσότερα tweets προέρχονται από το Περτσάιρ, το Ανγκους, το Αμπερντενσάιρ και το Μορέ. Δεν έχουν αναφερθεί πουθενά καταιγίδες σήμερα στη Σκωτία, ως εκ τούτου αυτό δεν οφείλεται σε κάποιες αστραπές. Το μόνο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε ότι επρόκειτο για έναν φλεγόμενο μετεωρίτη που εξερράγη καθώς εισήλθε στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας». 

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2013 ένας μετεωρίτης που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία προκαλώντας πραγματικά τρόμο, διαπιστώθηκε ότι ήταν 30 φορές πιο φωτεινός από τον Ηλιο και η δύναμή του ήταν 40 φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.