Ένας άνθρωπος μπορεί να σηκώσει το ανάστημα του μπροστά σε ένα σύστημα;

Προφανώς αυτό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την προσωπικότητα του Δημάρχου Πατρέων και το προφίλ του Κώστα Πελετίδη, το οποίο θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν Γάλλοι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

Το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και μάλιστα υπάρχει σχετικό έγγραφο στα γραφεία του Δήμου από μεταπτυχιακούς φοιτητές του γαλλικού Πανεπιστημίου, περιμένοντας την σχετική έγκριση, από τον Δήμαρχο για να έρθουν στην Πάτρα, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το όλο θέμα έχει να κάνει με εργασία που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό που εκδίδουν οι σπουδαστές του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου. Οι Γάλλοι φοιτητές είναι απόφοιτοι του τμήματος σχολής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μπορντό που υπάγεται στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το οποίο θεωρείται ένα από σημαντικότερα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης.

Οι Γάλλοι που ενδιαφέρονται για να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα και το προφίλ του Κώστα Πελετίδη, δεν θέλουν απλά και μόνο να έρθουν στην Πάτρα και να του πάρουν μία συνέντευξη, αλλά να ζήσουν από κοντά για ένα συγκεκριμένο διάστημα κάποιων ημερών με τον Δήμαρχο, παρακολουθώντας το έργο και τις υποχρεώσεις του στον Δήμο.

Σκοπός τους είναι να σχηματίσουν μία άποψη από πρώτο χέρι για έναν Δήμαρχο με κομμουνιστική ιδεολογία, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση αυτή να σχηματίσουν το πολιτικό, αλλά και το πολιτιστικό προφίλ του. 

Από την πλευρά του ο Δήμος ασφαλώς και αναμένεται να απαντήσει θετικά. Άλλωστε το όλοι θέμα που αποφάσισαν να διερευνήσουν οι Γάλλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπορντό σε μία εποχή καπιταλιστικής κρίσης των παγκόσμιων αγορών (όπως λένε και οι κομμουνιστές) και σε μία πόλη που υποφέρει από την κρίση αυτή, έχει από μόνο του μεγάλο ενδιαφέρον…