Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί», ενός διαγωνισμού που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. 

Πρόκειται για τον δρ. Χρήστο Αγγελόπουλο και την ομάδα του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών που πήραν το Β΄ βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας για τη συσκευή ψυχρού πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

Είναι μια καινοτόμα τεχνολογία που αφορά την ανάπτυξη συσκευής πλάσματος, το οποίο παράγει ιονισμένο αέριο που αποτελείται από ελεύθερα ηλεκτρόνια, ιόντα και υπεριώδες φως και οξειδώνει και τους πιο ανθεκτικούς ρύπους που βρίσκονται στο έδαφος, επιτυγχάνοντας γρήγορη, αποτελεσματική και συγχρόνως φθηνή απορρύπανση εδαφών.

Η τεχνολογία μπορεί να απορρυπάνει εδάφη από φυτοφάρμακα, πετρελαιοειδή, από διαρροές δεξαμενών καυσίμων και πολλούς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την ιδέα, τα σωματίδια παράγονται από μία ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ δύο ηλεκτροδίων, όπου τοποθετείται το ρυπασμένο έδαφος.

Στη διαδικασία απορρύπανσης διοχετεύεται στο έδαφος μόνο ατμοσφαιρικός αέρας. Γι' αυτό και δεν υπάρχει θέμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ επιτυγχάνεται και ο άλλος στόχος, που είναι η ελαχιστοποίηση του οικονομικού κόστους.

Εκείνο που επίσης έχει σημασία είναι ο χρόνος που χρειάζεται η συσκευή πλάσματος για την απορρύπανση, καθώς είναι μόλις λίγα λεπτά. Επίσης, η κατανάλωση ενέργειας είναι συγκρίσιμη με μιας μικρής λάμπας φωτός. Τη συσκευή μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και ανειδίκευτο προσωπικό, ενώ είναι άμεσα επεκτάσιμη σε βιομηχανική κλίμακα.

Μέσω του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», η ομάδα των ερευνητών που εκπροσωπεί ο Χρήστος Αγγελόπουλος επιθυμεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους απορρύπανσης εδαφών. Επίσης, έχουν την πρόθεση να έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανοτήτων εμπορικής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας.